eur:
387.02
usd:
356.53
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Elveszíthetjük a csatát a halálos kórral szemben

Megdöbbentő eredményt hozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új kutatása: minden eddiginél több az olyan beteg, aki a gyógyszereknek ellenálló tuberkolózis baktériumtól fertőződött meg.

Sokkal nagyobb a multirezisztens, több gyógyszernek ellenálló tbc-baktériumokkal fertőzöttek aránya, mint azt korábban gondolták - derült ki az Egészségügyi Világszervezet kutatásából, amely 81 ország 90 ezer tuberkolózisban szenvedő betegét vizsgálta.

A felmérés azt is feltárta, hogy 45 országban vannak olyan tbc-s betegek, akik gyakorlatilag gyógyíthatatlanok, az őket megfertőző baktériumok ugyanis ellenállnak mindenféle gyógyszeres kezelésnek.

A multirezisztens kórokozók ellen a két legerősebb tbc-ellenes hatóanyag - az isoniazid és a rifampicin - hatástalan. A páciensek nem reagálnak a megszokott, hat hónapos kezelésre, drágább és több mellékhatással járó gyógyszereket kell szedniük két éven át.

A tbc baktériumának ez a fajtája főleg a korábbi szovjet tagállamokban elterjedt: Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban például az összes új megbetegedés közel negyedéért ilyen kórokozó felelős.

A helyzet még rosszabb lehet

Az arányok valószínűleg rosszabbak a WHO által feltártaknál: több afrikai országban ugyanis nem állnak rendelkezésre azok a diagnosztikai eszközök, amelyekkel meg lehetne állapítani, hogy mely baktériumok okozzák a megbetegedéseket.

Az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetett: itt az ideje, hogy meginduljanak a tbc multirezisztens kórokozójával kapcsolatos kutatások és programok, hiszen a kór "nem a múlt évszázad betegsége".

2006-ban 9 millióan betegedtek meg tuberkolózisban, közül 1,7 millióan meghaltak. A kór nemcsak a szegényebb országokban van jelen: Kelet-London egyes részein arányosan több a tbc-s, mint néhány fejlődő államban.

"Ha az országok és a nemzetközi közösség nem lép fel határozottan a kórral szemben, elveszítjük a csatát" - jelentette ki Mario Raviglione, a WHO tuberkolózissal foglalkozó részlegének vezetője.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×