eur:
389.44
usd:
363.38
bux:
68076.68
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fény derült a különös, föld alatti élet titkára

Két éven át figyelte egy brit borzcsalád föld alatti életét egy természetfilmes csapat. A kutatók korábban szinte semmit sem tudtak arról, mit csinálnak üregeikben ezek az állatok.

Körülbelül 300 ezer borz él Nagy-Britannia területén, csapásaik behálózzák a vidéket, magukat az állatokat azonban csak ritkán lehet megpillantani, föld alatti életükről pedig mindeddig alig lehetett tudni valamit.

"Mielőtt elkezdtünk forgatni, tudtam, hogy hiányosak az ismereteink a borzokról. Amikor megkérdeztem egy borzszakértőtől, hogy mennyit tudunk életük föld alatt zajló részéről, ő egyszerűen csak felemelt egy üres papírlapot" - mondta Andrew Cooper, a borzokról készült BBC-s természetfilm producere.

A filmeseknek hat hónap kellett, hogy felkészüljenek a forgatásra a Devon grófságbeli vidéken. Nagy felbontású infrakamerákat, mikrofonokat, és a működtetésükhöz szükséges kábeleket kellett telepíteni a borzüregek legmélyére is.

"Az egerek és a mókusok összefogtak, és folyton különböző pontokon harapták át a kábeleket, és volt, hogy egy-egy növény nőtt a kamera elé. A borzok is jöttek és összenyalták, megszaglászták a kamerákat, sőt, az egyik kölyök megpróbálta megrágni" - ecsetelte a nehézségeket a producer.

A forgatás hónapjai alatt rengeteg újdonság derült ki ezekről a csoportokban élő, főként éjjel aktív ragadozókról, például az, hogy a sötét üregek, járatok mélyén érintéssel és szaglásuk segítségével ismerik meg egymást.

Már az is tudható, hogy a borzok - amelyek kiterjedt, akár negyedhektáros közös üregrendszerekben, 10-12 fős csoportokban élnek - rendszerető állatok: minden egyes alvás után, amikor elhagyni készülnek az üreget, átforgatják szénából álló fészküket.

A stábnak azt is sikerült rögzítenie, ahogyan a hímek verekednek. Nyáron a fiatal hímek meglehetősen durcássá válnak. A napok hosszabbak, az éjszaka pedig nagyon rövid, ők pedig alig várják, hogy kimehessenek a szabadba. Általában akkor kapnak össze, amikor már nem tudják elviselni egymás társaságát.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×