eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Halálos a repülőgépek zaja

Több ezer ember hal meg évente a vérnyomás emelkedése miatt, amelyet az éjszakai repülőjáratok zaja okoz - állítja egy nemzetközi kutatócsoport, amelynek vizsgálatát az Európai Bizottság finanszírozta.

A kutatók megállapították, hogy az éjszaka le- és felszálló repülőgépek zaja az alvó emberek vérnyomását azonnal megemeli, és ez a hatás tartósan meg is marad.

Így azok körében, akik repülőterek közelében élnek, 50 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás betegség, mint a nyugalmasabb vidéken lakóknál. A magas vérnyomás pedig közismerten növeli a szívroham, az agyvérzés, a vesebetegség és a demencia kialakulásának veszélyét.

Az átfogó, négyéves vizsgálatot az Európai Bizottság finanszírozta.

Nagy-Britanniában hatmillió embert kezelnek magas vérnyomással, amely a becslések szerint évente százezer szívrohamot és agyvérzést okoz - az esetek felében halálos kimenetellel.

"Azt már korábban is tudtuk, hogy a légi forgalom zaja izgalmi állapotot okoz, a vizsgálat azonban azt is kimutatta, hogy egészségügyi kockázattal is jár" - hangsúlyozta a kutatásról készített tanulmány egyik szerzője, Lars Jarup, aki maga is meglepőnek nevezte az eredményt, ám azt is hozzátette: ezt figyelembe kell venni a nemzetközi légikikötők bővítésének tervezésekor.

A kutatók 140 olyan embert vizsgáltak, aki valamelyik nagy európai repülőtér - a londoni Heathrow, az athéni nemzetközi repülőtért, a milánói Malpensa, valamint a stockholmi Arlanda - közelében élt legalább öt évig.

Egy éjszaka során 15 percenként mérték meg a vérnyomásukat, s közben figyelték a hálószobában mérhető zajszintet. Mint kiderült, minden egyes esetben, amikor le- vagy felszállt egy gép, a zaj perceken belül megemelte a páciens vérnyomását.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×