eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Koplalás nélkül is tovább élhetünk majd

A Harvard Egyetem kutatóinak sikerült megfejteniük, miért hosszabbíthatja meg az életet a kalóriabevitel csökkentése. Ennek felhasználásával olyan gyógyszerek készülhetnek, amelyek megoldást nyújtanak több krónikus betegségre, mellékesen pedig hosszabb életet biztosítanak.

A folyamat kulcsát az emberi sejtek mitokondrium nevű szervecskéiben találták meg, amelyek az energia termelésében és elraktározásában játszanak szerepet. A mitokondriumok pusztulását az öregedés fő okának tekintik, a sejtszervecskék megőrzése ugyanakkor védelmet nyújt a sejtek halála ellen, ami révén lassítható az öregedés.

A Harvard tudósai két olyan gént azonosítottak, amelyek szerepet játszanak a mitokondriumok életben tartásában, ezek a kutatók szerint gyógyszerekkel is befolyásolhatók lesznek a jövőben.

A kutatást vezető David Sinclair és kollégái azt tapasztalták, hogy amikor a sejtek a táplálék szűkösségével szembesülnek - ami lehet például egy fogyókúra velejárója -, meredeken csökken egy fontos molekula (NAD) koncentrációja. Kivételt képeznek ez alól azonban a mitokondriumok, ahol a NAD mennyisége nő, amely lehetővé teszi a mitokondrium, végső soron pedig a sejt túlélését.

Vagyis a sejt számára a tápanyag szűkössége stresszforrást jelent, a mitokondriumok aktivizálásával azonban éppen a sejtek megújulását okozza, meghosszabbítva az élettartamukat. Ez a folyamat magyarázza tehát a kevesebb kalória és a hosszabb élet közötti összefüggést.

Kicselezett gének

A kutatók két gént (SIRT3 és SIRT4) találtak, amelyek olyan fehérjék termelését szabályozzák, amelyek szükségesek a fenti folyamat beindításához.

"A sejt egészségének kulcsa, hogy ezek a gének tartsák aktívan a mitokondriumokat. A sejt lényegében halott lehet, de ha gének és a mitokondriumok aktívak, újra él majd" - magyarázta David Sinclair.

Az eredmények arra utalnak, hogy ezt a két gént kémiai úton, azaz gyógyszerekkel aktiválni lehet, ami azt jelentheti, hogy a jövőben a fogyókúra előnyeit diéta nélkül is élvezhetjük. Ez lassíthatja az olyan betegségek előre haladását, mint az Alzheimer-kór, a rák és a cukorbetegség, amelyek közös alapja a sejtek pusztulása. Nem mellékesen, az emberek élettartama is hosszabb lehet.

A harvardi kutatók most olyan összetevőket keresnek, amelyekkel az említett gének működésbe hozhatók, függetlenül a táplálék szűkösségétől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×