eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csökkenti a rák kialakulásának veszélyét a fogamzásgátló tabletta

Nem növeli a rákbetegség kockázatát a fogamzásgátló tabletta szedése, éppen ellenkezőleg: jelentősen csökkentheti is a veszélyt - állapították meg aberdeeni kutatók.

A fogamzásgátló tabletta szedése ugyan némiképpen növeli a mell- és méhnyakrák kockázatát, viszont hosszabb távon véd a többi rákkal szemben. A védelem azonban csupán időleges; aki nyolc évnél tovább szed fogamzásgátlót, annál ismét megnő a rákbetegség kialakulásának veszélye.

Az Aberdeeni Egyetem kutató 36 év adatait elemezték, eredményeiket a British Medical Journalban tették közzé.

Az adatokat 1968-ban kezdték gyűjteni a háziorvosok jelentései alapján. Ezekből kiderült, hogy a fogamzásgátlót szedő nők körében 12 százalékkal volt alacsonyabb a rákosok száma. A vastagbél-, méh- és petefészekrák veszélye különösen csökkent a körükben.

Hosszan tartó hatás

Az adatok azt mutatják, hogy a fogamzásgátlók a szedésük abbahagyása után legalább 15 évig fejtik ki a rák kialakulását csökkentő hatásukat - vagyis éppen abban az időszakban, amikor a nők különösen veszélyeztetettek.

Akik azonban nyolc évnél hosszabb ideig szedik a fogamzásgátló tablettát - ez a vizsgált nők nem egészen negyedére igaz - nagyobb mértékben vannak kitéve a rákbetegségnek. Körükben különösen a nyak és a központi idegrendszer rákos megbetegedésének a veszélye nő. Petefészekrákban azonban az átlagnál sokkal kisebb eséllyel betegszenek meg.

A hatás több tényezőtől függ

A veszély egyébként több más tényezőtől is függ, például attól, hogy milyen gyógyszert, milyen életkorban és mennyi ideig szednek. De összességében ugyanazzal a hatással jár valamennyi, jelenleg használatos fogamzásgátló tabletta.

A kutatást vezető Philip Hannaford professzor ugyanakkor senkinek nem javasolja, hogy a rákveszély csökkentése érdekében kezdjen el fogamzásgátlót szedni.

Nagy-Britanniában becslések szerint három, világszerte százmillió nő szed fogamzásgátló tablettát. Amióta a gyógyszert 1961-ben bevezették, összesen 300 millió nő szedhette őket hosszabb-rövidebb ideig.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×