eur:
389.17
usd:
361.65
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Temérdek arannyal menekültek volna a náci főkolomposok

Néhány náci vezető azt tervezte, hogy egy egész tengeralattjárónyi drágakövet és aranyat juttat Argentínába, ahol a Németország bukása utáni jövőjét akarta biztosítani - derül ki a brit kémelhárítás egyik iratkötegéből, amelynek titkosítását a közelmúltban oldották fel.

Az 1943-as elképzelés részleteit egy német származású argentin állampolgár fedte fel a brit kémelhárításnak (MI5), aki elfogása előtt a német titkosszolgálat ügynöke volt, és kulcsszerepet játszott volna az akcióban.

A "Herold" fedőnevű Ernesto Hoppét 1943-ban Gibraltárban vették őrizetbe, amikor a spanyolországi Bilbaóból az argentin fővárosba, Buenos Airesbe tartott. Ezután az MI5 angliai táborába vitték, ahol először elutasította az együttműködést, sőt, miután elérte, hogy egy szigorúan őrzött kórházba vigyék, meg is szökött onnan. Nem jutott azonban túl messzire, elfogták, mielőtt felvehette volna a kapcsolatot Argentína londoni nagykövetségével.

Miután visszavitték a 20-as számú táborba, az ötvenes éveiben járó férfi mindent felfedett. Állítása szerint a német légierő egyik ezredese körvonalazta neki a tervet, amelynek fő haszonélvezője minden bizonnyal a Luftwaffe főparancsnoka, Hermann Göring lett volna. Eszerint több náci vezető - a vereség biztos tudatában - a háború után Argentínába akart szökni, ahol a mintegy tízmillió birodalmi márka értékű vagyonból élt volna.

Megosztották volna

Az akták szerint a körülbelül negyven ládába csomagolt kincset a német tengeralattjáró legénysége titokban tette volna partra Argentínában, majd egy teherautó szállította volna tovább. Itt lépett volna be a képbe Ernesto Hoppe, neki kellett volna a megfelelő helyre eljuttatni a szállítmányt.

Az A jelzésű dobozokat egy fővárosi bankba, a B jelzésűeket a Buenos Aires közelében lévő Villa Balesteróba, egy német testvérpárhoz, a C jelzésűeket pedig egy fővárosi címre kellett volna továbbítani.

Ernesto Hoppe azt állította brit kihallgatóinak, hogy nem akart teljes mértékben együttműködni a németekkel, Buenos Airesbe érve értesítette volna a szállítmányról az argentin hatóságokat, jutalomra számítva.

A férfi tagadta a brit titkosszolgálat (MI6) információját, miszerint ő a németek képzett ügynöke, és korábban kémkedett Lengyelországban, és részt vett a hollandiai Groningenben a civilek elleni súlyos atrocitásban.

Az MI5 munkatársainak jellemzése szerint egyébként Ernesto Hoppe egy elvek nélküli opportunista, bárkinek dolgozik, aki jól megfizeti. A férfit fogságban tartották, majd a háború után 1945 októberében Argentínába toloncolták.

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×