eur:
389.44
usd:
364.52
bux:
67956.14
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Új remény a szklerózis multiplex kezelésében

Magyarországon 6-8 ezer szklerózis multiplexben szenvedő beteg él, nagy részük előbb-utóbb mozgássérültté válik. A Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának tanszékvezetője az InfoRádiónak elmondta: a legújabb kutatások már nemcsak a betegség előrehaladásának lassítását célozzák, hanem a kialakult sérülések visszafordítását is lehetővé tehetik.

A szklerózis multiplex - az epilepszia után a leggyakoribb szervi-idegrendszeri megbetegedés - a fiatal felnőttkorban alakul ki, és mivel egyelőre nem gyógyítható, a betegek egész életét végigkíséri, kétharmaduk tíz-tizenöt év után mozgáskorlátozottá válik - mondta az InfoRádiónak a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának tanszékvezetője.

Komoly Sámuel közölte: a betegek 20-30 százaléka tizenöt-húsz év után is képes kis fizikai terheléssel járó munkát ellátni.

A betegség eredete egyelőre pontosan nem ismert, a köztudatban az él, hogy egy megfázás után jelentkezhetnek az első tünetek.

A professzor elmondta: a megfázás mozgósítja az immunrendszert, és ezzel aktiválódnak azok az immunsejtek is, amelyekben elromlott az idegenfelismerő rendszer, így az idegrendszer egyes elemeit - főleg a mielin nevű anyagot, amely az idegpályák szigetelését adja - úgy tekintik, mintha azok is vírusok vagy baktériumok lennének; ezeket megtámadják és megsemmisítik.

Ez magyarázza, hogy egy nátha után a beteg állapota rosszabbra fordul: megbénul a lába vagy súlyosan romlik a látása. Néhány hét után az illető jobban lesz, mert ennyi idő alatt az immunrendszer helyrehozza a hibát, de csak átmenetileg - közölte a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának tanszékvezetője.

A professzort meghívták egy olyan tudóscsoportba, amelynek célja, hogy gyógyszereket fedezzen fel, amelyek újraépítik a károsodott szigetelést azáltal, hogy stimulálják az ott nyugvó, megújulásra képes "őssejt típusú" sejteket az agyban.

Komoly Sámuel hozzátette: az effajta kezelésekkel akár a már kialakult károsodások egy része is helyrehozható vagy mérsékelhető lenne.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×