eur:
389.43
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Felszívódhat a sivatagban a kínai Nagy Fal

Húsz éven belül teljesen megsemmisülhetnek a kínai Nagy Fal egyes részei - vélekednek régészek.

A Kína északi részén tomboló homokviharok miatt köveire hullottak szét a Nagy Fal bizonyos szakaszai.

Kínai régészek arra figyelmeztetnek, hogy húsz éven belül teljesen eltűnhetnek a világörökség részének számító erődítményrendszer ezen szakaszai, ugyanis a Badain Jaran sivatag "magába szívhatja" a lebomlott földkupacokat.

A Kína északnyugati részén lévő Mincsin megyét átszelő 60 kilométeres szakasza a Nagy Falnak nagy sebességgel tűnik el - emelte ki Csou Seng-zsuj, a helyi múzeum munkatársa.

A régész hangsúlyozta: a falnak ezt a szakaszát tégla és kő helyett sárból készítették, a kiszáradt sár pedig elmorzsolódott, és elhordta a szél.

A kínai nagy fal építése az időszámításunk előtti 5. században kezdődött, de az említett veszélyeztetett szakaszt a Ming dinasztia idején, a 14. és a 17. század között hosszabbították meg.

Az elmúlt húsz év során közel 40 kilométernyi falszakasz tűnt el, és ahol korábban öt méter magas volt az építmény, ma már csak két méter magas fal látható.

A Nagy Fal megőrzésére tavaly decemberben már törvényt is hoztak.

Az UNESCO 1987-ben nyilvánította a világörökség részének a falat, amelyet az internetezők nemrégiben beválasztottak az újkori világ hét csodája közé.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×