eur:
389.37
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem sajtból van a hold, hanem szivacsból

Érdekes képet mutatott a Szaturnusz egyik holdjának eddiginél pontosabb tanulmányozása. Kiderült, hogy a Hyperion olyan, mint egy szivacs.

A Szaturnusz nyolcadik legnagyobb holdját 620 kilométerről sikerült lefényképeznie a Cassini nevű űrszondának. A szonda 2004 és 2008 között teljesíti küldetését, ezalatt 27 féle tudományos megfigyelést végez.

Az égitest a kutatók szerint egyetlen másikhoz sem hasonlítható, és felszínén nagy mennyiségű jég van.

A Hyperion a Szaturnusz 286 kilométeres, vöröses, kráteres holdja, amely anyabolygójától csaknem 1,5 millió kilométerre kering. A holdat 1848. óta ismeri a világ.

A naprendszer második legnagyobb bolygója, a Szaturnusz a látványos, jégből és törmelékből álló gyűrűjéről híres. A Naptól számított hatodik bolygó jórészt hidrogénből áll, és sűrűsége a vízénél kisebb.

Mivel igen gyorsan forog, alakja egy lapított gömbhöz hasonlít. Gyűrűjét először Galilei figyelte meg 1610-ben.

A kutatók jelenlegi tudása szerint 57 ismert és 3 nem megerősített holdja van. Pontos számuk meghatározása azért nehézkes, mert nem egyértelmű, hogy mi számít holdnak és mi az, ami a gyűrűhöz tartozó szikla vagy jégdarab.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×