eur:
389.35
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Feltárult a járványkórház hátborzongató titka

Páratlanul gazdag leletegyüttessel szolgál egy apró sziget a velencei lagúnában, ahol a világ minden bizonnyal legelső járványkórháza működött több száz évvel ezelőtt. A csontvázakból ítélve a velencei polgárok közül sokan küszködtek súlyos betegségekkel, de rengetegen éltek egészségesen.

Az 1348-as pestisjárványt követően a velencei dózse és tanácsadói úgy döntöttek, hogy a betegség újbóli kitörésének megelőzése érdekében járványkórházat hoznak létre Lazzaretto szigetén.

A kórházat 1630-ban zárták be, a területen katonai bázist létesítettek, később kóbor kutyákat tartottak a szigeten, amelyet a hatvanas években teljesen elhagytak.

Nemrég azonban a Velencét az árhullámtól megvédeni hivatott gátrendszer tervezése kapcsán intenzív kutatásba kezdtek a területen, és a tudósok 1.500-nál is több csontvázat találtak.

Az ásatást vezető Luigi Fozzati kijelentette: gondolták, hogy emberi maradványokra bukkannak, de nem számítottak ennyire. A csontvázak 400-600 évvel ezelőttről származnak.

A kutatók számára a sziget így valóságos kincsesbányává változott, hiszen hihetetlen mennyiségű információ birtokába juthatnak. Azt máris megállapították, hogy a több száz évvel ezelőtt élt velenceiek közül sokan küszködtek háti sérvvel, a nehéz terhek cipelése miatt.

A leletek között vannak olyanok, amelyek tuberkolózisra, reumára és rosszul összeforrt csonttörésekre utalnak, ám a velenceiek többsége meglepően egészségesen táplálkozott, a kevés cukor miatt a fogaik állapota is kiváló volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×