eur:
390.59
usd:
366.39
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Először a mobilokban használják majd a szenzációs találmányt

A metanollal működő környezetbarát üzemanyagcella már az idén bekerül az első mobiltelefonokba és számítógépekbe - mondta el az InfoRádióban a fejlesztést vezető Oláh György, a Kaliforniai Egyetem Nobel-díjas professzora. Los Angelesből nyilatkozva hozzátette: egy ilyen telefon újratöltés nélkül is egy-két hétig működik. Az új technológia alkalmazását a japánok kezdik el.

Valódia alternatívát jelent a belsőégésű motorokkal szemben a metilalkohollal - vagyis metanollal - működő üzemanyagcella, idővel ugyanis akármekkorára felnagyítható - hangsúlyozta Oláh György, aki emlékeztetett arra, hogy sokan foglalkoznak a fejlesztéssel.

"Erősen hiszem, hogy a metanol igen lényeges szerepet fog játszani az emberiség jövőbeni energia- és üzemanyag szükségletének biztosításában" - tette hozzá a Nobel-díjas tudós az InfoRádióban.

A professzor szerint nem kérdés, engedi-e az olaj lobbi az alternatív üzemanyagok terjedését - ez ugyanis elkerülhetetlen, hiszen a kőolaj-tartalékok kifogyóban vannak.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×