eur:
389.33
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem csak az egészséges nőknek segíthet a méhnyálkahártya "elpárologtatása"

A kóros menstruációs vérzés megszüntetésére használt eljárás, az endometriális abláció, azaz a méhnyálkahártya "elpárologtatása" hatásosnak bizonyult azoknál a nőknél is, akik vérhígítókat használnak, vagy más, a vérképzőszervüket érintő betegségük van - derül ki egy új kutatásból.

Az eljárás során a méhnyálkahártyát elektromossággal, hővel vagy fagyasztással roncsolják, ennek hatására az esetek legnagyobb részében megszűnik menstruációs vérzés, vagy csökken annak mennyisége.

A kutatók azt korábban nem vizsgálták, hogy a módszer hatásos-e azoknál a nőknél is, akiknek egyéb panaszaik is vannak, például kórosan csökkent a vérlemezkeszámuk vagy Von Willebrand-, vagyis öröklődő vérképzőszervi betegségben szenvednek.

Az új kutatást a minnesotai Mayo Clinic tudósai végezték 111 egyébként egészséges, 34 vérhígítót szedő és 7 vérbetegséggel küzdő nő részvételével. Mindannyian átestek a beavatkozáson.

A későbbiekben az egészséges nők 5, a már eredetileg is valamilyen problémával küzdők 7 százalékánál kellett megismételni a beavatkozást, vagy méheltávolítást végezni, az eljárás tehát szinte minden nőnél hatásos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×