eur:
392.89
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Képzeletből valóság: működik a hibernáció

Sokáig csak tudományos fantasztikumnak tartották, a kutatók azonban most azt állítják, áttörés várható: hamarosan képesek lesznek embereket is szervezetük károsodása nélkül hibernálni, akár hónapokra is.

A tudósok szerint még ebben az évben megkezdődnek az embereken végzett kísérletek, amelyek során olyan hőmérsékletűre hűtik a vállalkozók testét, hogy akár hónapokra is mély, biztonságos álomba merülhetnek.

Bostoni, Los Angeles-i és pittsburghi kutatócsoportok versenyeznek azért, hogy elsőként végezzék el sikeresen a teszteket. Már kifejlesztettek egy olyan - sóból és jégből álló - keveréket, amely gyorsan lehűti a vért. A plazma rövid idő alatt a normális 37-ről 10 Celsius-fokra hűti a szervezetet.

Állatoknál működik

A keverék hibernálja a testet: lassítja az anyagcserét, késlelteti a sokkos rohamokat és hatására a sérülések kevésbé roncsolódnak - mondta Hasan Alam, az egyik massachusettsi kórház sebésze, az Egyesült Államok hadseregének tanácsadója.

A kísérletek disznókon működtek: több órára sikerült náluk a felfüggeszteni az életműködést, más tudóscsoportok azonban úgy vélik, ez az időtartam akár napokra, hetekre vagy hónapokra is megnyújtható.

Maradtak kérdések

Az így "elaltatott" embereket - akik, akárcsak a kómás betegek, tovább öregednek, és tovább nő a hajuk meg a körmük - intravénásan kell etetni, és nehézséget okozhat az ürülék elvezetése is.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA húsz éve felhagyott a hibernációs kísérletekkel, az Európai Űrügynökség azonban az elmúlt három évben ismét foglalkozni kezdett a témával. Így léptek színre ismét az amerikaiak, akik egy japán üzletember történetét alapul véve dolgozták ki az új elképzelést.

Csodálatos menekülés

Micutaka Ucsikosira egy havas hegyoldalban találtak rá 24 nappal eltűnése után. Amikor az orvosok megvizsgálták, kiderült, hogy 35 éves üzletember "fagyott kómába" esett, pulzusa alig volt érezhető. Testhőmérséklete 22 Celsius-fokra esett vissza, szervei pedig csaknem feladták.

Mikor a mentők rátaláltak a zuhanás közben csípőjét tört férfira, az már sokat fogyott. Mielőtt elvesztette eszméletét, elszürcsölte azt az üveg barbecue szószt, ami még nála volt a baleset után.

Hiába vesztett vért a zuhanás következtében, végül teljesen, maradandó sérülések nélkül felépült. Az orvosok szerint éppen azért, mert teste hibernálódott.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×