eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Ördögi kör: az óceánok sem bírják tovább

Akár 30 százalékkal is növelheti a globális felmelegedés mértékét, hogy az óceánok egyre kevésbé képesek elnyelni az emberi tevékenység következtében kibocsátott szén-dioxidot - állítják a tudósok.

Kutatók szerint a Déli-óceán minden eddiginél kevesebb szén-dioxidot nyel el. A felesleges gáz a légkörben marad, és gyorsítja a globális felmelegedést - állítják.

A csökkenő elnyelőképesség oka a tudósok szerint az, hogy a viharos szelek hatással vannak az óceáni áramlatokra, amelyek a mélyből már nagy mennyiségű szén-dioxidot tartalmazó vizet hoznak a felszínre.

A heves szelek kialakulását egyébként éppen a klímaváltozással magyarázzák.

Az ember az oka

A brit, francia és német tudósok azt állítják: felfedezésük azt jelzi, hogy a Föld legnagyobb természetes szén-dioxid elnyelői, az óceánok abszorpciós képessége éppen az emberi tevékenység miatt romlik.

"Ez az első alkalom, hogy meggyőző bizonyítékot találtunk: az óceánok szén-dioxid-felvevő képessége kapcsolatban áll a klímaváltozással. Ez egy olyan visszajelzés, amiről nem feltételeztük, hogy még a XXI. században felmerül" - mondta Ian Totterdell, brit klímakutató.

Bár a szén-dioxid megkötők hatékonyságának csökkenését már hosszú ideje jósolják, a tudósok még legalább két évtizeddel későbbre vártak egy olyan felfedezést, mint a mostani.

A Déli-óceán a Föld legnagyobb vízi szén-dioxid elnyelője: a légkörbe kerülő gáz 15 százalékát ez köti meg.Gyorsan melegszik

A tudósok előrejelzései szerint a hőmérséklet a klímaváltozás hatására legalább 1,5 Celsius-fokkal emelkedik majd a század közepére, ez azonban olyan adat, amelynek megállapításánál nem vették figyelembe a két hatalmas, gyors gazdasági növekedést produkáló ország, Kína és India károsanyag-kibocsátását.

Az óceán elnyelőképességének romlása miatt tehát valószínűleg az átlagos hőmérsékletemelkedés nagyobb lehet, mint ahogy várták.

"Mivel a Déli-óceán telítettsége lassan eléri a maximumot, több szén-dioxid marad majd a légkörben. Az 1980-as évek óta a gázelnyelők nem változtak, a kibocsátás azonban 43 százalékkal megnőtt" - mondta Corinne Le Quéré, a Kelet-Angliai Egyetem munkatársa.

A becslések szerint 1981 és 2004 között a Déli-óceán évente 0,3 milliárd tonna szén-dioxidot kötött meg.

Egyre rosszabb


1981-ben 0,6 milliárd tonnát nyelt el, 0,3 milliárd azonban visszaszivárgott a légkörbe. 2004-ben viszont 0,8 milliárdot kötött meg, és 0,5-et bocsátott vissza, a kutatók szerint pedig a kibocsátás mértéke a jövőben tovább növekszik.

Az ipari forradalom kezdete óta a becslések szerint 500 gigatonnányi szén-dioxid került a légkörbe a fosszilis üzemanyagok, a cementfelhasználás és a földművelés módszereinek megváltozása következtében. Ennek negyedét az óceánok, a többit a növényzet nyelte el.

A Science magazinban publikált kutatásból kiderül: a klímaváltozás a szélrendszerek módosulásának oka, ennek pedig közvetlen hatása van az óceánok megváltozott elnyelőképességére.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×