eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"A depresszió egyértelműen a halál előjele"

Magyarországon a művesekezelésre járó betegek majdnem fele súlyosan depressziós, egynegyedük nem tudja kifizetni a gyógyszereit, ezért a nemzetközi színvonalú és drága kezelés ellenére rossz az életminőségük - állapítja meg a Magyar Nefrológiai Társaság felmérése.

Mucsi István, a Semmelweis Egyetem docense az InfoRádióban kiemelte, hogy sok művesekezelt ember szenved más betegségben is.

Egyre gyakoribb társbetegség a cukorbaj, amely akár amputáláshoz, szívinfarktushoz és bénuláshoz is vezethet.

Ráadásul egyre több ilyen beteg él egyedül, nehéz körülmények között, és nem kapják meg a számukra szükséges segítséget - tette hozzá a nefrológus szakorvos.

A Magyar Neforológiai Társaság 56 műveseállomás több mint 3.500 betegét kérdezte meg kérdőíveken; a válaszokból kiderült, hogy majdnem felük közepesen vagy súlyosan mozgáskorlátozott, negyedük pedig anyagi okok miatt nem mindig tudja megvenni a szükséges gyógyszereit.

Mucsi István szerint nagyon sok betegnek pszichológus vagy pszichiáter segítségére lenne szüksége, mert a dializáltak között majdnem 50 százalék a klinikailag is jelentősnek véleményezhető depressziósok száma, márpedig nemzetközi adatok szerint a dializált betegeknél a depresszió egyértelműen a halál előjele.

A Semmelweis Egyetem docense elmondta: a felmérés egyik indoka az volt, hogy bár a betegek magas szintű és költséges ellátásban részesülnek, életminőségük mégsem éri el a lehetséges szintet, mert az egyéb területeken nem kapnak elegendő segítséget.

A nefrológiai szakember hozzáfűzte: a gyógyszerezés külön probléma, a művesekezelteknek nagyon sok gyógyszert kell szedniük, és jelenleg nehéz látni, mit hoz a közeljövő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×