eur:
395.77
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Szomorú statisztikát vezet Magyarország

A rákot tekintve Magyarország továbbra is a halálozási lista élén áll Európában, a férfiaknál pedig világelső. A Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint az a legelszomorítóbb, hogy sok esetben jó esély lenne a gyógyulásra, ha idejében diagnosztizálnák a daganatos betegségeket.

Vasváry Artúrné az InfoRádióban példaként említette a méhnyakrákot, amelyet szűréssel igen pontosan ki lehet mutatni, nagy hatékonysággal gyógyítható, mégis évente körülbelül 600-an halnak meg ebben a betegségben.

Itt az ideje, hogy mindenkiben tudatosuljon: vigyázni kell az egészségére a kockázatok elkerülésével, helyes táplálkozással, rendszeres mozgással - hangsúlyozta a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Vasváry Artúrné szerint a fejlettebb országokban az emberek nagyságrendekkel jobban ügyelnek az egészségük megőrzésére, és hamarabb igénybe veszik a szűréseket, a szakszerű orvosi ellátást.

Magyarországon évente körülbelül 36 ezer embernél diagnosztizálnak rákot, és 60-70 ezer beteget kezelnek rendszeresen - mondta a rákellenes szervezet vezetője.

Vasváry Artúrné az InfoRádióban arról is beszámolt, hogy a megbetegedések száma nem csökken, az arányok viszont változnak.

A férfiaknál a tüdőrák a leggyakoribb, de a vastagbél, a prosztata- és a szájüreg is igen veszélyeztetett. A nőknél már a vastagbélrák vezeti a listát, megelőzve a mellrákot.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint az itthon kidolgozott rákellenes program kitűnő, de annak pontjait ütemesebben, szervezettebben, átgondoltabban kellene végrehajtani. Megjegyezte, hogy néhány lépés megvalósításához még csak pénzre sincs szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×