eur:
395.21
usd:
366.69
bux:
65143.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A sportdiplomácia is befolyásolja a bírói döntést a birkózásban

Eddig többször is sorsdöntő hibákat követtek el a bírók a riói olimpia birkózóversenyeiben - mondta az InfoRádiónak a magyar szövetség bíróbizottságának elnöke. Péteri László kiemelte, hogy a magyar birkózók eredményeire a sportdiplomácia is hatással van.

A Magyar Birkózó Szövetség bíróbizottságának elnöke szerint várható volt, hogy problémák lesznek, mert , mint fogalmazott, sokan nem a legjobb összeállításban bíráskodnak, nagyon sok a hiba.

„Lőrincz Viktor bronzmérkőzésén a német versenyző ajándékba kapott három pontot a bíróktól, semmit nem csinált konkrétan. Teljesen egyértelműen fordítva kellett volna ítélni. Teljesen meglepett, hogy a kirgiz bíró miért erőltette, hogy először Viktor kerüljön térdelő helyzetbe, teljesen szabályosan védekezett. A német a fejét Viktornak támasztotta és csak ment hátrafelé. Viktor minden egyes támadását csak bontotta, őt kellett volna figyelmeztetni és még pontokkal büntetni” - hangsúlyozta Péteri László.

Ezzel szemben az utolsó fél percben a kirgiz bíró javasolta Viktor passzivitási helyzetét, amit meg is adtak, így a német kiegyenlített, és mivel Lőrincz Viktornak már volt intése, a német lett a bronzérmes.

„Akik nem ismerik a szakmai dolgokat, csak azt látják, hogy egy bírói ítéletnek köszönhető a győzelem vagy éppen a vereség. Ha ez a mi oldalunkra dől el, nem foglalkozunk vele, így viszont szidjuk. Többször volt már, hogy nekünk kedvezett egy ilyen helyzet, most sajnos nem” - emelte ki Péteri László.

Hozzátette, nem tudják jobban lebonyolítani a birkózómeccseket. Kiemelte, az ellentmondó ítéletekért a sportdiplomácia is okolható. A Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke német, kínos lenne érem nélkül hazamenniük.

Arról, hogy az is előfordul, a győztes kevesebb mérkőzést vív, mint az ellenfele, a Magyar Birkózó Szövetség bíróbizottságának elnöke azt mondta: ez más sportágakban is így van.

„A teniszből vettük át ezt a sorsolási formát, aki az alsó ágra kerül, annak a táblára kerülésért is játszania kell. Bácsi Péter a kötöttfogásúak 75 kilogrammosok között is így járt, ha kisebb számot húz, ő birkózik kevesebbet. Azt nehezen viselte, hogy 1:0-ra kikapott és ott nem volt sportdiplomáciai segítség, amivel eljuthatott volna a döntőig” - fogalmazott Péteri László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×