eur:
394.36
usd:
370.11
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Phelps: küldetés teljesítve

Az amerikai Michael Phelps szerint megtervezni sem lehetett volna jobban azt, ahogy visszahódította a szívéhez legközelebbi szám, a férfi 200 méter pillangóúszás olimpiai aranyérmét a riói játékok keddi versenynapján.

"Küldetés teljesítve. Ezt a címet nagyon vissza akartam hódítani, de ebben a számban most úsztam utoljára. Szörnyű belegondolni, mi lett volna, ha nem sikerül, biztosan a pokolban érzetem volna magam" - mondta minden idők legeredményesebb olimpikonja, aki négy éve Londonban kikapott az ezúttal negyedikként célba érő dél-afrikai Chad Le Clostól.

Phelps vidáman nevetett a dobogón és szórakoztatta a barátait huszadik ötkarikás aranyérmével a nyakában. A közönség felé "O" betűt mutatva ünnepelt, utalva a Baltimore Orioles baseball-csapatra. A lelátón jelen voltak az amerikai kosárlabda-válogatott tagjai, akik megnézték a versenyt és miután Phelps kiment a közönséghez az érmet is megcsókolták. Végül futott egy tiszteletkört a medence szélén párjával és kisfával, Boomerrel.

A 200 méter pillangó volt az első szám, amelyben olimpián indult: bár 2000-ben a sydneyi játékokon medált nem nyert, mindössze 15 évesen ötödik lett. A 2004-es athéni és a 2008-as pekingi olimpián viszont győzött ebben a számban. Phelps ezúttal szoros küzdelemben diadalmaskodott, mindössze négy századdal előzte meg a japán Szakaj Maszatót, a harmadik pedig Kenderesi Tamás lett, akinek éppen ő a példaképe. Cseh László világbajnoki címvédőként hetedik lett.

Phelps a 200 méter pillangó után a 4x200 méteres gyorsváltó befejező embereként is első lett, ezzel 25. ötkarikás érmét, közte 21. aranyát nyerte.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×