eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Hosszú Katinka több aranyérmet nyert eddig, mint 197 olimpiai csapat, Kenderesi kétszer is legyőzte Phelpst

Hosszú Katinka a riói olimpia eddigi legnagyobb sztárja! Megszerezte a második aranyérmét a játékokon, egymaga annyi győzelmet szerzett, mint például a brit, a spanyol, a francia és a német küldöttség együttvéve. A versenyek harmadik napján Ungvári Miklós cselgáncsban, Sidi Péter sportlövészetben szerzett ötödik helyet. Karakas Hedvig, ugyancsak cselgáncsban hetedikként végzett. A mindössze 19 éves Kenderesi Tamás kétszer is legyőzte minden idők legsikeresebb olimpiai résztvevőjét, Michael Phelpst, s a legjobb idővel jutott a 200 m pillangóúszás – magyar idő szerint – szerdai döntőjébe.

Nézzük a magyarok hétfői szereplését, sportágról, sportágra!

CSELGÁNCS:

Karakas Hedvig az 57 kilogrammos hölgyek versenyében előbb a türkmén Rusana Nurjanova, majd a kanadai Catherine Beauchemin-Pinard ellen nyert, majd kikapott a későbbi olimpiai bajnoktól, a brazil Rafaela Silvától. A vigaszágon vereséget szenvedett a tajvani Lien Csen-lingtől, s így londoni ötödik helye után Rio de Janeiróban hetedikként végzett.

„Az 57 kilós mezőny nagyon erős, a nőknél talán a legerősebb" - mondta később a magyar dzsúdós. "A kijutottak közül 16-20 ember között ki lehetne osztani az érmeket. A tajvani lánnyal egyszer, az idei Mastersen küzdöttem, akkor vezetésről veszítettem. A taktikánk hasonló volt, mint akkor, ami szerintem működött is. Készültünk előre erre a combdobásra, vissza kell néznem, úgy éreztem talán sikerült kifordulni belőle, de megkapta a jukót" – mondta elkeseredetten.

Ungvári Miklós a férfi 73. kg-ban ötödik lett, miután a bronzmérkőzésen földharcban vereséget szenvedett a belga. Dirk van Tichelttől. Előtte a portugál Nuno Saraiva és a holland Dex Elmont ellen győzött, majd az idén Európa-bajnok azeri Rustam Orujovval szemben vereséget szenvedett. A vigaszágon legyőzte az amerikai Nicholas Delpopolót, de kikapott belga riválisától. Az élete negyedik olimpiáján szereplő ceglédi versenyző Athénben és Pekingben helyezetlen maradt, Londonban ezüstérmet szerzett, most ötödik lett.

Nem volt elégedett az eredményével: „Pont a földharc az erősségem, nem is tudom, hogy tudtam ilyen bután otthagyni a karomat. Azt gondoltam, meglesz ez a bronzérem, de sajnos nem tudtam kiharcolni itt a riói olimpián. Kicsit fáradtan érkeztem ide, de elegendő volt néhány nap, hogy kipihenjem magam" - mondta letörten Ungvári hozzátéve, hogy a helyezés csalódás neki és mindazoknak, akik segítették itt a menetelését. "Mindenki azt érezte, hogy benne van az érem, sajnálom. Összességében jó állapotban keveredtem ide az olimpiára, de lehettem volna egy kicsit élesebb."

ÖKÖLVÍVÁS:

Harcsa Zoltán, az egyetlen, még versenyben lévő magyar öklöző 2-1-es pontozással megverte a türkmén Arslanbek Acsilovot és továbbjutott.

SPORTLÖVÉSZET:

A férfi légpuskában Sidi Péter az ötödik, Péni István a 13. helyen végzett. A komáromi sportlövő ezzel élete eddigi legjobb olimpiai helyezését érte el. „Az alapversenyben nagyot küzdöttem, hogy döntőbe kerüljek, itt pedig leginkább arra kellett figyelnem, hogy lássam a céltáblát a fényviszonyok miatt" - mondta a finálét követően. – „Sajnos volt egy rossz lövésem, ami után már kapaszkodnom kellett. Az én szempontból se nem jó, se nem rossz ez az eredmény, a döntőbe jutással persze elégedett vagyok. Remélem, hogy a szövetségnek ez a két szerzett pont sokat fog jelenteni. Még van két számom, a fekvőre nem lehet ígérni, vagy tippelni, összetettben viszont fináléba szoktam kerülni a nemzetközi versenyeken, most is ezt szeretném. A célom, hogy érmet szerezzek itt."

ÚSZÁS

Hosszú Katinka megszerezte a második olimpiai aranyérmét a 100 méteres női hátúszásban. A második legjobb idővel jutott a fináléba, ott aztán, bár hatodikként fordult, az utolsó 25 méteren ellenállhatatlanul tört előre, s lehajrázta a mezőnyt. Minden idők második legjobb eredményével győzött. „Tegnap azt mondtam, hogy 100 háton az elsőtől a nyolcadik helyig bármi lehet. Úgy gondolom, ma délután megmutatkozott, hányszor versenyeztem az elmúlt években, mert nagyon magabiztosan álltam. Nem egyszerű, ha olimpiai döntőben áll rajtkőre az ember. Hihetetlen, hogy 100 háton is olimpiai bajnok vagyok, de még nem fogtam fel, mert már az eredményhirdetésen is a 200 vegyesre koncentráltam. Álmodtam róla, beszéltünk róla, mekkora szenzáció lenne, ha összejönne, de nehéz felfogni" – örült.

Aztán elrohant, s néhány perccel később futamgyőztesként, a második legjobb idővel bejutott a 200 méteres vegyesúszás döntőjébe.

Ugyanebben a számban Jakabos Zuszanna a tizedik időt úszta a középdöntőben, így nem lett finalista.

Sem Késely Ajna (25.), sem Verrasztó Evelyn (28.) nem jutott tovább a 200 méteres női gyorsúszás előfutamából.

A férfi 200 m pillangóúszás előfutamában Kenderesi Tamás legyőzte Michael Phelpst, s a legjobb idővel jutott tovább. Cseh László a második legjobb időt úszta. A hajnali középdöntőben Kenderesi megint megverte Phelpst, s a legjobb idővel lett finalista. Cseh Lászlóé – Kenderesi és az amerikai szupersztár mögött – a harmadik idő, mindkét középdöntőt magyar nyerte.

VITORLÁZÁS

Női szörfben Cholnoky Sára 3 futam után 20., férfi szörfben Gádorfalvi Áron 3 futam után 30., férfi Laser Standardban Vadnai Benjámin 2 futam után 27., női Laser Radialban Érdi Mária 2 futam után 24.

VÍVÁS

A női kard egyéniben Márton Anna a 10. helyen végzett. Az első asszójában, 14-8-as vezetés után 15-14-re nyert a venezuelai Alejandra Benitez Romero ellen, majd 15-12-re kikapott a francia Manon Brunet-től. „"A legnagyobb baj az volt, hogy nem voltak akcióim. Az erőmben bíztam, de ez nem elég ehhez a sportághoz. Nagyon csalódott vagyok, ennél sokkal többet akartam elérni" – kesergett.

VÍZILABDA

A magyar férfiválogatott a második csoportmérkőzésén 9-9-es döntetlent (4-3, 2-2, 1-3, 2-1) ért el Ausztrália ellen. Még nyeretlen és veretlen. „Az ausztrálok szoros emberfogásban nagyon jók voltak, nehezen tudtunk felérni a támadásainkhoz, és így azok rövidebbek is lettek. A fórokat mindkét csapat 60 százalékban használta ki, ez nekünk jó arány, de sajnos nekik is. Több jó egyéni teljesítmény kell ahhoz, hogy téthelyzetben több gólt tudjunk szerezni. Ez jó kis pofon volt, de semmi sem dőlt el. Mindkét csoport nagyon kiegyensúlyozott, minden pillanatban észnél kell lenni" – mondta Benedek Tibor szövetségi kapitány..

Címlapról ajánljuk
A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

Muhari Eszter a bronzéremért vívhat az észt Nelli Differt ellen a női párbajtőrvívók egyéni versenyében. A magyar vívónő a korábbiakban három ázsiai ellenfelet legyőzött, majd az elődöntőben 15-9-re kikapott a francia Auriane Mallótól.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×