eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Faragó: Mindkét magyar vízilabdacsapat nyerhet az olimpián

Bár mindkét vízilabdatornának megvan a favoritja, több csapatnak is van érdemi esélye megnyerni a riói olimpiát - mondta Faragó Tamás olimpiai és világbajnok vízilabdázó, az InfoRádió állandó sportági szakértője.

Mindenkiben létezik a nyerni akarás vágya. Ahogy hallottam, minden játékos úgy ment ki az olimpiára, hogy az olimpiát meg akarjuk nyerni, a lehető legjobb eredmény akarjuk elérni.

Egyből a legnehezebb ellenféllel kezdünk, amelynek két óriási előnye van. Egyrészt ha nagyon nehéz a kezdet, a tervek szerint már csak a legvégén találkozhatunk. Másrészt pedig mindenki pontosan fogja tudni - a játékosok, az edző kollégák és a szurkolók is –, hogy körülbelül hol tartunk, és hogy a vágyak és a realitás mennyire közelítik meg egymást.

A végső sikerről azonban nem ez a mérkőzés dönt. Hogyan kell ezt a helyzetet ilyenkor kezelni? Nyilván egy nagyarányú győzelem vagy egy nagyarányú vereség – bármilyen oldalról is nézzük – meghatározó lehet az egész torna hangulatára, de tulajdonképpen mégsem ez a legfontosabb meccs.

Az olimpia a negyeddöntővel kezdődik. Nagyon sok csapat – gondolom a magyar válogatott is – elsősorban a negyeddöntőtől kezdődően próbálja felépíteni a formaidőzítést, és előtte bizonyos dolgokat még nem mutatunk meg, ha kell, egyszerűen föladhatunk egy-egy mérkőzést. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy természetesen az első mérkőzésnek – ráadásul egy szerb mérkőzésnek – nagyon komoly jelentősége van, ennek ellenére mégsem lehet teljesen komolyan venni, mert az igazi vízilabda-mérkőzés az olimpián a negyeddöntővel kezdődik.

Hány csapat pályázhat a végső győzelemre, illetve a dobogóra a férfi tornán?

Azt gondolom, hogy az utóbbi időben – bármennyire is furcsának tűnik – lassan a vízilabda olimpia, Eb, vb olyan lesz, mint a labdarúgó Eb vagy vb: látszólag vannak esélyes csapatok, de igazából mégis elég sokan pályáznak az első helyre. Annak ellenére, hogy a vízilabdában mindenki kiemeli, hogy a szerbek a legerősebbek, én azt gondolom, hogy a görög, a magyar, az olasz, a horvát válogatott legalább annyira esélyes, mint a szerb válogatott.

A női torna nyitánya kedden lesz, tehát a hölgyek még készülhetnek néhány napot, ott mik az esélyek?

Hasonló a helyzet, csak ott a favoritot nem Szerbiának hívják, hanem Egyesült Államoknak. Ennek megfelelően az Egyesült Államok csapata kiemelkedik a mezőnyből, elsősorban maga a rendszer, a játékosok száma. Ott ötvenezer vízilabdázó, igazolt játékos közül lehet válogatni, miközben Magyarországon hatszáz vagy hétszáz igazolt női versenyző van. Tehát egészen mások az arányok, és mellette a spanyol, az orosz, a görög, és persze a magyar csapat is ugyanúgy esélyes az olimpiai győzelemre, mint az Egyesült Államok, és természetesen ott is a negyeddöntővel kezdődik az olimpia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×