eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Moszkva, 2018. június 9.A 2018-as labdarúgó-világbajnokságot népszerűsítő köztéri installációk egyikét veszi szemügyre egy turista Moszkvában június 9-én. A június 14. és július 15. között tartandó vb mérkőzéseit 11 orosz város - Moszkva, Szentpétervár, Szocsi, Kazany, Szaranszk, Kalinyingrád, Volgográd, Rosztov-Don, Nyizsnyij Novgorod, Jekatyerinburg és Szamara - 12 stadionjában rendezik. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)
Nyitókép: Makszim Sipenkov

Kezdődik a nagy játék, óriási kérdésekkel

Ma kezdődik a 21. labdarúgó-világbajnokság Oroszországban, a moszkvai Luzsnyiki Stadionban. A hatvanegyedik mérkőzés után derül ki, a korábbi hét világbajnok közül melyik szerez újabb dicsőséget – vagy éppen egy olyan válogatott ér fel július 15-én a csúcsra, amelyik korábban még soha nem nyerte el a Rimet-kupát, vagy éppen a FIFA először 1974-ben kiírt világbajnoki serlegét. Valljuk be, ez utóbbinak van kisebb esélye.

A fogadóirodák szerint ugyanis három korábbi győztes, a brazil, a német és az argentin közül valamelyiknek a győzelme a legvalószínűbb, de jó szereplés várható a francia – s amennyiben a kapitányváltás körüli botrány nem viseli meg túlságosan – a spanyol csapattól is. Uruguay és Anglia akárcsak elődöntős szereplése ellenben meglepetés lenne. (A korábbi nyolc világbajnok válogatott közül az olasz hiányzik a tornáról.)

„Oroszország története legnagyobb sporteseményét rendezi" – mondta a napokban Vlagyimir Putyin elnök, s ezzel a kijelentésével éppen nehéz vitatkozni. Moszkva, a július 15-i döntő helyszíne rendezett már 1980-ban nyári olimpiát, de az még a szovjet időkben volt, az akkori vitorlásversenyek színhelye, Tallinn, például, már Észtország fővárosa. Moszkvában volt atlétikai világbajnokság öt éve, 2013-ban, de a nézettséget, az időtartamot és a világérdeklődést tekintve a futball-vb mindenen túltesz.

Ha már az 1980-as és a 2013-as év legnagyobb sporteseménye szóba került, ne menjünk tovább, amíg fel nem hívjuk a figyelmet a legnagyobb különbségre. Az olimpián kiemelkedően a hazai (szovjet...) sportolók voltak a legsikeresebbek, sőt egészen néhány doppingügy tisztázásáig a 2013-as atlétikai vb éremtáblázatának élén is a rendező ország (immár az orosz) állt. Nem kell nagy bátorság annak megtippeléséhez, hogy a labdarúgó-világbajnokságot ellenben nem Sztanyiszlav Csercseszov, a korábbi kiváló kapus által irányított szbornaja fogja megnyerni.

Jelen állás szerint már az bomba meglepetés lenne, ha a legjobb nyolc közé jutna,

de a pesszimisták attól tartanak, hogy – a futballtörténelemben a 2010-es dél-afrikai válogatott után másodikként – rendezőként nem éli túl a csoportkört.

Minél közelebbi a nyitány – immár tényleg csak órák kérdése –, annál több a tipp és a találgatás. Nyer-e negyedszázadnyi várakozás után újra nagy tornát az argentin A-válogatott? Világbajnok lesz-e a világfutball utóbbi fél évtizedének három legnagyobb egyéniségéből valaki?

Lionel Messinek eddig egy ezüstérem a csúcs 2014-ből, Brazíliában a legjobb játékosnak választották, talán nem igazán igazságosan. 2006-ban alig kapott szerepet, 2010-ben nem játszott jól.

Cristiano Ronaldo eddig egy elődöntőt tud felmutatni, 2006-ban jutott el odáig a portugálokkal. 2010 és 2014 számára egyaránt rossz emlék, az egy-egy szerzett gól az ő szintjén szinte semmi.

Neymar 2014-ben a negyeddöntőig csapata vezére volt, ám a kolumbiaiak elleni sérülése nemcsak az ő álmait, de a brazil csapatot is összetörte.

A torna előtt a FIFA néhány olyan érdekes rekordra hívta fel a figyelmet, amely még él, de akár meg is dőlhet az előttünk álló 31 napban. Az egyik éppen Lionel Messihez kapcsolódik, aki csapatkapitányként csúcsot dönthez a góllövők között. Eddig, karszalaggal a balján, Diego Armando Maradona érte el a legtöbb találatot, 1986-ban, hatot.

A brazil válogatott a két, magyarok elleni veresége 1954 és 1966 között 13 vb-mérkőzést játszott veretlenül, ez rekord. A németek a 2010-es elődöntőben, a spanyoloktól kaptak ki legutóbb, azóta nyolc mérkőzés óta veretlenek, Ha vereség nélkül eljutnak az elődöntőbe, beállítják ezt a csúcsot. Ha első számú góllövőjük,

Thomas Müller eljutna öt gólig, vb-csúcstartó lenne.

Nem az összgólszámot tekintve, hiszen korábbi csatár- és csapattársa, Miroslav Klose 16 góllal vezeti a listát, hanem abban a tekintetben, hogy pályafutása harmadik világbajnokságán is elsőként jutna „háromszor ötig". A korábbi csillagok közül Klose és a perui Teofilo Cubillas jutott több tornán is több mint négy gólig. Háromszor legalább ötig még senki.

Costa Rica válogatottja rekordbeállításért játssza majd első, a szerbek elleni mérkőzését. A térség, a CONCACAF-zóna rekordere a mexikói válogatott, amely 1994-ben és 1998-ban összesen hat meccsen maradt veretlen. Keylor Navas és társai 214-ben öt mérkőzést vívtak meg veretlenül, a következő találkozójuk rekordbeállítást hozhat. Aztán ha sikerül, az új csúcshoz a brazilok ellen vezet az út.

A mexikói Rafael Marquez, a Barcelona és az AS Monaco korábbi játékosa is csúcsot állíthat be. Ő lehet a futballtörténelem harmadik játékosa (honfitársa, a kapus Antonio Carbajal és a német világbajnok, Lothar Matthäus után), aki öt világbajnoki tornán is pályára lépett.

Aligha azért hozták el, hogy ne játsszon egy percet se...Ha már éppen Marqueznél tartunk: bármilyen hihetetlen, de védő létére egyike annak a három benevezett játékosnak, aki Uwe Seeler, Miroslav Klose és Pelé nyomdokába léphet. A trió tagjai négy világbajnokságon is szereztek gólt. A mostani játékosok közül erre Marquezen kívül az ausztrál Tim Cahillnek és a portugál Cristiano Ronaldónak van esélye.

S még egy: ha a franciák megnyerik a tornát, Didier Deschamps lesz a harmadik vb-aranyérmes szövetségi kapitány, aki korábban játékosként is diadalmaskodott. Előkelő társaságba kerül: Mario Jorge Lobo Zagallo és Franz Beckenbauer mellé.

Foci-vb az Infostarton

A világbajnokság eseményeiről folyamatosan tudósítunk, külön rovatunkban és állandó címlapi dobozunkban megtalálja a vb menetrendjét, a csapatokat, a helyszíneket, és újraélheti az eddigi húsz torna legérdekesebb történéseit.

A világbajnokságok történetének 50 legjobb játékosáról szóló sorozatunkban pedig ma derül ki, hogy szerintünk ki volt a vb-történet legjobbja.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×