eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Magyar világcsúcs és sok továbbjutó a Duna Arénában

Magyar világcsúcs és sok továbbjutó a Duna Arénában

Eredményes délelőttöt zártak a hazai versenyzők pénteken a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon előfutamaiban: Kapás Boglárka döntőbe jutott 800 m gyorson, öten pedig az esti elődöntőben folytathatják. Milák Kristóf junior világcsúcsot úszott.

A magyarok közül elsőként 50 méter gyorson Takács Krisztián és Lobanovszkij Maxim állt rajtkőre: előbbi az utolsó továbbjutó idővel került az elődöntőbe, míg utóbbi egyéni csúcsa a 18. helyre volt jó. A két magyar a vb legnépesebb számában - 125 nevező - ugyanabban az előfutamban kapott helyet, Takács 22.18 másodperces idejével ötödikként csapott célba, míg Lobanovszkij 22.23-mal hét századot faragott pályafutása eddigi legjobb eredményéből.

Őket Molnár Flóra követte 50 méter pillangón: a 19 éves nagykanizsai versenyező - aki ősztől az Egyesült Államokban folytatja tanulmányait - 26.51 másodperccel futamában a hetedik, összesítésben 19. lett, 26.15-ös országos csúcsától elmaradva.

Férfi 100 méter pillangón Cseh László és Milák Kristóf indult: a két magyar közül előbb a szám olimpiai ezüstérmese, a legutóbbi két világbajnokságon, Barcelonában, majd Kazanyban is második Cseh állt rajtkőre. A 200-on a Duna Arénában második 31 éves sztár rendkívül szoros versenyben, 51.55 másodperces idővel a negyedik lett, ami összetettben a tizedik eredmény.

Őt Milák Kristóf követte - aki a netanyai junior Európa-bajnokságon korosztályos világcsúccsal nyert 200-on -, a 17 éves magyar a dél-afrikai Chad Le Clos mellett óriásit ment és junior világcsúcsot jelentő 51.23-as eredménnyel a futamban a második, összetettben az ötödik helyet szerezte meg.

Hosszú Katinka a második, Burián Kata pedig a 11. idővel jutott elődöntőbe 200 méter háton: mindketten az utolsó, azaz a negyedik előfutamban kaptak helyet. Hosszú, a szám olimpiai ezüstérmese az első méterek után az élre állt és egy pillanatig sem volt kérdéses győzelme, a végén még ki is engedhetett, s 2:07.30-as idővel csapott célba. Burián nagyot harcolt a középmezőnyben, 2:09.86-os idejével az ötödik helyen ért be.

A Németh Nándor, Grátz Benjámin, Telegdy Ádám, Kozma Dominik összeállítású 4x200 méteres férfi gyorsváltó 7:11.10-zel a tizedik lett, így nem lesz ott az esti döntőben.

A pénteki előfutamok zárásaként a nők 800 méteres gyorsúszását rendezték meg, két magyarral a harmadik előfutamban. Az olimpiai bronzérmes Kapás sokáig csak a középmezőnyben "úszkált", 300 méterrel a vége előtt azonban ritmust váltott és felzárkózott a harmadik helyre, s végül 8:28.93-as idővel csapott célba.

Késely végig a negyedik és a hatodik hely között tartotta magát, a mindössze 15 éves magyar tehetség 8:32:01-es időt ért el, ez kevesebb mint egy másodperccel marad el egyéni legjobbjától (8:31.05).

Az esti döntőkben egyetlen magyar lesz érdekelt, 17.40 órakor Bernek Péter a 200 méter hát fináléjában ugrik medencébe. A szám 2010-es ifjúsági olimpiai bajnoka csütörtökön országos csúccsal, a hatodik idővel jutott a legjobb nyolc közé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×