eur:
395.68
usd:
369.47
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
A németországi labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos labdájának hatalmas másolata a müncheni Allianz Aréna előtt 2024. június 13-án. Másnap este ebben a stadionban játssza Németország és Skócia a torna nyitómérkőzését.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Mire számít Németország a magyarok ellen?

Mennyekbe repítette a svájci sajtó a magyar csapatot kétvállra fektető nemzeti válogatott szövetségi kapitányát. Az ország legtekintélyesebb lapjának számító Neue Zürcher Zeitung szerint a sikerben oroszlánrésze van Murat Yakinnak, aki merész döntéseket hozott. A 3-1-es győzelem azonban bizonyította, hogy mindez "bejött" neki. Nem véletlen, hogy az alpesi ország immár bízik a továbbjutásban, akárcsak a németek, akik a skótok elleni müncheni sikert szerdán Stuttgartban Magyarország ellen kívánják megkoronázni.

A török származású tréner, aki játékosként többször is magára öltötte a svájci válogatott mezét, váratlan személyi döntéseket hozott.

Az újság szerint Michel Aebischer és Kwadwo Duah személyében a kezdő tizenegyben két olyan játékos kapott helyet, akiknek pályára küldése általános vélekedés szerint igencsak meglepte a szakértőket.

A bizalmat mindketten meghálálták, és mindketten első góljukat szerezték a svájci nemzeti tizenegyben.

A csereként beállt "csodacsatár", Beer Embolo - aki hosszabb idő után tért vissza válogatottba - a mérkőzés szinte utolsó pillanataiban szerezte a harmadik gólt.

Nem is beszélve a válogatott kapitányának, Granit Xhakának az érdemeiről, aki a Bayer Leverkusen együttesében a jelek szerint idén hozzászokott a sikerhez.

A svájci sajtó szerint a szövetségi kapitány váratlan "húzásai" különösen az első félidőben voltak "gyümölcsözőek".

Az újságok ugyanakkor elismerték, hogy a magyarok a második játékrésben már talpra álltak az első félidőben mutatott "érthetetlenül passzív" teljesítmény után.

A Neue Zürcher Zeitung külön kiemelte, hogy a második negyvenöt percre "magára talált" az első félidőben halvány teljesítményt nyújtó Szoboszlai Dominik, aki ma a magyar labdarúgás kiemelkedően legnagyobb alakja.

Ezek után Svájc bízik a továbbjutásban, illetve abban, hogy a második csoportmérkőzésen, szintén Kölnben sikerül legyőzni azt a Skóciát, amely Németország ellen több, mint halvány teljesítményt nyújtott.

Németország már egy nappal korábban kezdte meg az ünnepet a skótok elleni, az Eb-t megnyitó müncheni mérkőzésen aratott győzelem után.

Az elismerésből kijutott Julian Nagelsmann szövetségi kapitánynak és természetesen a játékosoknak.

Az 5-1-es győzelem után - noha még mindig óvatosan - felerősödtek azok a várakozások, amelyek szerint a német nemzeti tizenegy a július 14-i berlini döntő legalább résztvevője, még merészebb jóslat szerint, győztese lehet.

A magyarok ellen

Most azonban az elemzők többsége még arról értekezik, hogy mi szükséges az A csoportból való továbbjutáshoz.

Természetesen a biztos továbbjutást a szerdai stuttgarti, Magyarország elleni győzelem jelentheti, de ahhoz minden valószínűség szerint még a döntetlen is elegendő lenne.

Mindenesetre a német válogatott legnagyobbjai, élükön Thomas Müllerrel és Toni Krosszal óvnak az elbizakodottságtól.

A szakértők pedig ennek kapcsán nem csak a Nemzetek Ligájában 2022 szeptemberében Lipcsében elért 1-0-ás magyar győzelemre emlékeztetnek.

A magyarok aligha adják fel, és a svájci "csorbát" szerdán Stuttgartban akarják kiköszörülni.

Nem is beszélve arról, hogy "jobbak", mint a skótok - értékeli az elemzők többsége.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×