eur:
392.43
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Kylian Mbappé a francia válogatott edzésén a Puskás Arénában 2021. június 18-án. A koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában szereplő francia válogatott Magyarország ellen lép pályára június 19-én Budapesten.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Hosszan sorolja a sportpszichológus, mi vezethetett a franciák kieséséhez

Egész évben terhelt szupersztárok, rossz tizenegyesrúgó-sorrend az egyik oldalon, az esélytelenség nyugalmával, egységesen küzdő svájciak a másikon. Budavári Ágota próbálta meg kibogozni az InfoRádiónak, mi történt.

Komoly hullámzás zajlott az érzelmekben és a játékban a két hétfői Eb-nyolcaddöntőben.

  • Hiába vezetett 3–1-re, végül Franciaország 3–3 után tizenegyesekkel kikapott a Svájc elleni nyolcaddöntőben a részben budapesti rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokságon hétfő éjszaka, Bukarestben.
  • A délutáni mérkőzésen hiába egyenlített ki a világbajnoki ezüstérmes Horvátország a spanyolok ellen, végül a hosszabbításban 5–3-ra Spanyolország győzött, pedig 1–0-ra egy 40 méteres öngóllal a horvátok szereztek vezetést.

Az érzelmi hullámzás során a motiváltság döntő tényező – nyilatkozta az InfoRádiónak Budavári Ágota sportpszichológus.

"A hullámvasút mindenképpen előjön, de vannak ellenszerei.

Az egyik az, hogy a szövetségi kapitány, a vezetőedző olyan összeállítást talál ki, amelyben pihent állapotú, egymás számára ismerős stílusú játékosok vannak. Ez azt jelenti, hogy bár a legjobb játékosok nagyszerű bajnokságokban játsszák végig az év 8 hónapját, igazából a kapitány dolga, hogy ebből hirtelenjében csapatot csináljon; azokból, akik ismerik egymás mozgását, tudnak együtt játszani. Ez nem könnyű feladat."

A másik, amit be lehet vetni: egymás motiválása.

"Az, hogy egy edző hogyan tud motiválni, és hogyan tudja ebbe a nagyon elfáradt társaságba a lelket beleönteni, nagyon sok mindentől függ. Láttuk, hogy a francia kapitány,

Didier Deschamps fel-alá járkált, ő maga is annyira szorongott, hogy nem igazán tudta szakmai kérdésekre a válaszokat megadni, amikor volt alkalma a játékosokkal pár szót váltani."

A francia–svájci mérkőzés negatív hőse Kylian Mbappé volt, ő hagyta ki az utolsó tizenegyest a büntetőpárbajban, ráadásul neki addig sem ment jól, igazából az egész Eb-n sem. A sportpszichológus szerint ez épp lehetett is a svájciak előnye, mert nem szupersztárokból álló csapattal álltak ki; volt egy-két légiósuk, akikre számítottak, de inkább csapatként alkottak nagyot, folyamatosan buzdították, motiválták egymást.

"A csapatkapitány az utolsó percekben még oda is ment játékostársához, és adott neki egy kisebb pofont, ilyenkor ugyanis több vér megy a fejbe" – ecsetelte Budavári Ágota.

Szerinte a svájciak tehát motiváltak és kipihentek voltak az Európa-bajnokság előtt, és az esélytelen nyugalmával léphettek pályára Franciaország ellen, egy meglepetés fejes góllal pedig rögtön vezetést is szereztek, aztán nagyon magas szintű fegyelmezettség és koncentráltság kísérte végig őket a tizenegyespárbajig a szakember szerint.

"Szegény Mbappé halál pontos passzokat adott végig az összes meccsén, tudta, hogy utolsóként mekkora pszichés teher van a nyakában, és persze elrontotta. Előfordult ez a legnagyobbakkal is, például Luis Figo is volt hasonló helyzetben."

Didier Deschamps helyében talán elsőnek rúgatta volna Mbappét, épp e teher miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×