eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A francia Kylian Mbappé (b) kihagyja a lövését a büntetőpárbajban, a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Franciaország – Svájc mérkőzésén Bukarestben 2021. június 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Daniel Mihailescu

Nincs már versenyben sem a 2016-os Eb, sem a 2018-as vb két döntőse se

Kiesett a világbajnok, 3-3-s döntetlen után elveszítette a tizenegyespárbajt a svájciakkal szemben. A továbbjutó a spanyolokkal játszik majd az elődöntőért. Svájc korábban soha nem nyert nagy tornán „szétlövést”. Immár nincs versenyben sem a 2016-os Európa-bajnokság, sem a 2018-as világbajnokság két döntőse sem.

Didier Deschamps háromvédős rendszerrel játszatta a csapatát – nem vált be. De a támadójáték sem volt átütő, a Kékek egyetlen lövést sem tudtak kapura küldeni az első 45 percben. Gary Lineker meg is jegyezte a közösségi médiában: kíváncsi leszek, Deschamps mikor áll vissza négy védőre, mert ez nem működik.

Akkor a svájciak 1-0-ra vezettek, Steven Zuber beadása után Haris Seferovic fejelte a labdát Hugo Lloris kapujába. A svájciak előző találkozóján is eredményes Seferovic a 2008-ban újrázó Hakan Yakin óta az első svájci játékos lett, aki két egymást követő Eb-mérkőzésen is gólt szerzett.

Zubernek ez már a negyedik gólpassza volt az Eb-n, 1980, az adatok rögzítése óta az Eb-rekord. A svájciak a 2008-as, törökök elleni mérkőzésük óta először zárták egy Eb-mérkőzés első félidejét a kapujukra menő lövés nélkül.

A második játékrészben egy vitatott szituációnál, amikor mind a két fél büntetőt reklamált egy hosszú akciósor végén, a svájciak tizenegyest lőhettek. Lloris, aki válogatott mérkőzésen 2012. október 16. óta nem védett tizenegyest, hárított Rodriguez kísérletét.

A franciák ettől új erőre kaptak, s Karim Benzema két góljával fordítottak. A Real Madrid csatára négy mérkőzésen szerzett négy góllal zárta a tornát. Néhány perccel később Didier Deschamps együttese tovább növelte az előnyét, Paul Pogba látványos gólt lőtt a tizenhatoson kívülről. A Manchester United középpályásának ez volt az első gólja a válogatottban a 2018-as világbajnoki döntő óta. Azóta 38 lövéssel kísérletezett, eredmény nélkül.

Úgy festett, eldőúlt a mérkőzés, Deschamps levitte Griezmannt is. Ám a svájciak kihasználták a francia védelem újabb hibáit. Előbb ismét Seferovic fejelt a hálóba, s ezzel az elmúlt 41 év első Eb-szereplője lett, aki egy mérkőzésen két fejes gólt is jegyzett, mégpedig Mario Mandzukic, Andrij Sevcsenko és Nicklas Bendtner után. (Mindhárom a 2012-es tornán dupláztak.)

A 90. percben Mario Gavranovic kiegyenlített, egy 1960-as, 6-2-re megnyert barátságos mérkőzés óta a svájci válogatott először szerzett három gólt a franciák ellen. Miután a nap első mérkőzésén (Spanyolország–Horvátország 5-3) nyolc, itt hat gól esett, június 28. lett az Eb második gólokban leggazdagabb napja, a négymérkőzéses június 23 (18 gól). A gólátlag ellenben ma volt a legjobb.

Bukarest, 2021. június 29.
A svájci válogatott tagjai ünnepelnek, miután 3-3 után tizenegyesekkel 5-4-re győztek a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Franciaország – Svájc mérkőzésén Bukarestben 2021. június 28-án.
MTI/EPA/AFP/Daniel Mihailescu
A svájci válogatott tagjai ünnepelnek, miután 3-3 után tizenegyesekkel 5-4-re győztek a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Franciaország – Svájc mérkőzésén Bukarestben 2021. június 28-án. MTI/EPA/AFP/Daniel Mihailescu

A svájciak úgy kezdték a szétlövést, hogy az előző négy, válogatott mérkőzésen rúgott tizenegyesüket elrontották. Most ellenben mind az öt lövőjük prímán lőtt, ellenben a franciáknál Kylian Mbappé hibázott. Így Svájc továbbjutott, a világbajnok francia válogatott ellenben kiesett.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×