eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Ciro Immobile, a Lazio játékosa az 1945-ben a Bergen-Belsen koncentrációs táborban meghalt Anne Frank portréját ábrázoló pólóban melegít a Bologna elleni mérkőzés előtt Bolognában 2017. október 25-én. Az október 22-i Lazio-Cagliari labdarúgó-mérkőzésen antiszemita római ultrák Anne Frankot ábrázoló matricákkal ragasztották tele az Olimpiai Stadion nézőterén a Curva Sud-szektor üléseit, amiken az AS Roma szurkolóinak kemény magja szokott ülni. Az akciót az olasz sportélet és a politika is elítélte. A Lazio elnöke a sajtónak kijelentette, az általa vezetett klub nevében elhatárolja magát minden idegengyűlölő vagy antiszemita megnyilvánulástól. Az ország labdarúgó-szövetsége (FIGC) bejelentette, hogy a hétvégi találkozók mindegyikének elején Frank híres naplójából olvasnak fel részleteket.
Nyitókép: MTI/EPA/Giorgio Benvenuti

Tizenhárom éve nem kezdett úgy csapat az Eb-n, mint most az olaszok

Immár 29 mérkőzés óta tart az olasz válogatott veretlenségi sorozata. A Squadra Azzurra Rómában 3-0-ra legyőzte a svájciakat az A csoport második mai mérkőzésén, s ezzel elsőként jutott be a nyolcaddöntőbe.

Manuel Locatelli – aki az elmúlt napokban mindhárom nagy olasz sportnapilap címlapján szerepelt azzal, hogy állítólag eldöntötte, hogy a Juventushoz igazol – az első félidő egyetlen kapura menő lövésével szerezte meg a vezetést az olasz válogatottban. Nem számítva az egyébként sérülése miatt később lecserélt Giorgio Chiellini kísérletét, gólját Karaszjov orosz játékvezető kezezés miatt érvénytelenítette.

Chiellini a tizennegyedik mérkőzését játszotta az Európa-bajnokságok történetében, ezzel az olasz mezőnyjátékosok között rekorder lett, megelőzve Alessandro Del Pierót és Antonio Cassanót.

A 23 éves és 159 napos Locatelli a torna eddigi legfiatalabb gólszerzője. A középpályás aztán a második félidőben a tizenhatoson kívülről újabb gólt szerzett, s ezzel mindössze a harmadik „azzurro” lett, aki duplázni tudott Európa-bajnoki mérkőzésen. Két elődje Pierluigi Casiraghi (1996, az oroszok ellen) és Mario Balotelli (2012, a németek ellen) volt. A mérkőzés főszereplője egyébként egyetlen este alatt kétszer annyi gólt lőtt, mint eddig korábban összesen a válogatottban.

A 2002-es távol-keleti világbajnokság, Christian „Bobo” Vieri gólerős rajtja óta óta Ciro Immobile az első olasz játékos, aki egy nagy torna első két olasz mérkőzésén egyaránt gólt szerzett. A Lazio csatára csatlakozott Romelu Lukakuhoz, Patrik Schickhez és Cristiano Ronaldóhoz és Manuel Locatellihez, ő is kétgólos.

Az olaszok immár sorozatban a tizedik mérkőzésükön át is megőrizték a kapujukat a góltól, e találkozókon összesen 31 gólt szereztek. Az Eb-n mind a két eddigi meccsüket 3-0-ra megnyerték. Legutóbb 2008-ban kezdett egy csapat hasonlóan, a hollandok akkor az olaszokat 3-0-ra, a franciákat 4-1-re verték meg Bernben.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×