eur:
397.16
usd:
356.7
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos
Tadej Pogacar, az UAE Team Emirates szlovén versenyzője az összetettben vezetőt megillető sárga mezben ünnepel, miután győzött a 111. Tour de France francia országúti kerékpáros körverseny 21. és egyben utolsó, Monaco és Nizza közötti 33,7 km kilométeres szakaszán 2024. július 21-én. A májusban Giro dItaliát nyert Tadej Pogacar 26 éve nem látott duplázást hajtott végre azzal, hogy győzött a mai napon zárult 111. Tour de France-on, így egy éven belül diadalmaskodott a két háromhetes országúti kerékpáros körversenyen.
Nyitókép: MTI/AP/Daniel Cole

Épp most történik meg a "legendaváltás" a kerékpársportban

Az országúti kerékpársport legeredményesebb versenyzője, Eddy Merckx szerint a vasárnap domináns teljesítménnyel világbajnok Tadej Pogacar most egyértelműen felette áll.

A 26 éves szlovén bringás több mint 100 kilométerrel a cél előtt hagyta ott a többi esélyest a zürichi vb mezőnyversenyében, az utolsó 51,6 kilométert pedig egyedül tekerte végig, ezzel az első vb-elsőséget szerezte Szlovéniának. Egyúttal végrehajtotta azt a bravúrt, hogy a Giro d'Italia és a Tour de France megnyerése után diadalmaskodott a vb mezőnyversenyében, ezzel a sportág történetében harmadikként teljesítette az úgynevezett Tripla Koronát, amire előtte a legendás belga Merckx 1974-ben, valamint az ír Stephen Roche 1987-ben volt képes.

"Egyértelmű, hogy most felettem áll. Ezt egy kicsit már gondoltam magamban, látva, mit csinált a Tour de France-on, a ma estét követően viszont már nincs kétség többé" - fogalmazott vasárnap este a 79 éves Merckx a L'Équipe című francia sportnapilapnak nyilatkozva. Rámutatott, a különböző korszakokat nem lehet összehasonlítani, ugyanakkor "hihetetlen kerékpárosként" jellemezte Pogacart.

"Egyetlen világbajnokságon sem támadtam a céltól száz kilométerre, amit ma elért, az elképzelhetetlen" - szögezte le Merckx. - "Pogacar egy hatalmas bajnok."

Pogacart az elmúlt időszakban egyre többször hasonlítják a "Kannibál" becenevű egykori klasszis belga bringáshoz, aki 5 Tour de France-on, 5 Giro d'Italián és 1 Vuelta a Espanán győzött, az öt legnagyobb egynaposon, a Monumentumokon 19 sikert aratott, vb-címet pedig hármat nyert. Pogacar Monumentumon eddig hatszor diadalmaskodott, a Touron háromszor, a Girón egyszer nyert összetettet. A procyclingstats szakportál adatai alapján Merckx 279 profi győzelmet aratott, a szlovénnak a vasárnapi volt a 86., az életkorához viszonyítva több sikernél jár, mint az örökrangsorban 165 győzelemmel második, az év végén visszavonuló brit Mark Cavendish.

Ez volt Pogacar idei kilencedik versenye, a mérlege ebből hét siker, egy harmadik és egy hetedik hely, a szakaszokat és az összetett elsőségeket figyelembe véve már 23 győzelemnél jár 2024-ben. A tervek szerint még három olasz egynaposon teker ebben az esztendőben, köztük az év utolsó Monumentumán, a jövő héten szombaton esedékes lombardiai körversenyen. A XXI. században az egy naptári évet tekintve Alessandro Petacchié a rekord, az olasz sprinter 2005-ben 25 győzelemmel zárt. Az országúti szakág történetét 1876-tól kezdve rangsoroló dán Prestigelisten oldal összesítése alapján már most Pogacaré minden idők legsikeresebb idénye.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×