eur:
396.77
usd:
371.17
bux:
71013.43
2024. június 27. csütörtök László
Ugrai Panna, Senánszky Petra, Ábrahám Lilla Minna és Pádár Nikolett (b-j),  az aranyérmes női 4x100 méteres gyorsváltó tagjai a női 4x100 méteres gyorsúszás versenyszámának eredményhírdetésén a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 19-én.
Nyitókép: MTI/Derencsényi István

Még egy arany, egy ezüst és két bronz a vizes Eb-n

Új országos csúcs is született.

A Senánszky Petra, Ábrahám Minna, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállítású 4x100 méteres női gyorsváltó országos csúccsal aranyérmes lett szerdán a belgrádi úszó Európa-bajnokságon. Az egység 3:36.77 perces idővel nyerte a finálét, ezzel a 2009-es római "cáparuhás" 3:37.64-es, a Dara Eszter, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Hosszú Katinka négyes által tartott rekordot adta át a múltnak.

"Nagyon örülök, hogy megcsináltuk, dühösen jöttem le az uszodába, tudtam, hogy képesek vagyunk erre. Büszke vagyok a lányokra, mert mindenki hatalmasat úszott" - nyilatkozta Pádár, aki délelőtt fő számában, 200 méter gyorson éremesélyesként csak a harmadik magyar volt, így nem jutott középdöntőbe.

"Hálás vagyok a lányoknak, hogy ilyen ajándékot adtak nekem 30 évesen, én abban bíztam, hogy majd az olimpián úszunk országos csúcsot, de remélem, ott újra sikerül, mert szeretnénk még javulni" - mondta Senánszky Petra.

"Boldog vagyok, hogy reggel sikerült olyan időt elérnem, amivel ott lehetek majd az olimpiai váltóban, és mindenkinek egy jó visszajelzés, hogy tudok jól úszni" - tette hozzá Ugrai.

Ábrahám Minna elárulta, egyáltalán nem görcsöltek rá a fináléra, jókedvűek voltak a döntő előtt és sikerült érvényesíteniük a papírformát. Hozzátette: ha tovább fejlődnek, akkor ez az egység olimpiai döntős is lehet.

Jackl Vivien ezüst-, Jakabos Zsuzsanna bronzérmet nyert 400 méter vegyesen.

A délelőtti előfutamok során a 15 éves Jackl - aki az áprilisi országos bajnokságon nagyszerű idővel (4:34.98 perc) ugrotta meg az olimpiai szintet - magasan a legjobb idővel végzett az élen, így pályafutása első felnőtt Európa-bajnoki döntőjének rögtön favoritként vágott neki.

A rekordot jelentő 11. Eb-jén szereplő, 35 esztendős Jakabos az előfutamban olyan időt úszott (4:41.31), amivel akár célba is vehette volna az ötkarikás szintet (4:38.53).

A fináléban pillangón az izraeli Anastasia Gorbenko másfél testhosszat vert a mezőnyre, háton azonban Jackl már 150 méternél megelőzte riválisát, és féltávnál két és fél méter volt az előnye. Mellen Gorbenko visszaelőzött, Jakabos pedig a harmadik helyen tempózott. A gyorsra Jackl négy méter hátránnyal fordult rá, a különbség pedig csak nőtt.

A két magyar így az ezüst- és bronzéremért harcolt egymással, Jackl végül 4:38.96 perccel második, Jakabos pedig 4:40.24-gyel harmadik lett.

"Az idő miatt egy picit szomorú vagyok, de az edzőm azt mondta, hogy a helyezéssel, az éremmel törődjek, hogy ezt ne engedjem ki a kezemből. A délelőtti úszás még egy kicsit azért bennem maradt" - nyilatkozta Jackl.

Jakabos elmondta, nem gondolta volna, hogy a délelőtti idejét felül tudja múlni, de egy tűnik, jó állapotban van, ez pedig fő száma, a 200 méter pillangó előtt nem rossz. Elárulta, a futam előtt fiatal honfitársa azt mondta neki: "csak legyen vége". "Én rászóltam, hogy ne gondolkodjon így, mert én ezt éreztem tíz évig."

Sárkány Zalán bronzérmet nyert 800 méter gyorson.

Sárkány a keddi előfutamban egyéni csúccsal (7:50.36 perc) teljesítette az olimpiai szintet, a fináléban még tovább tudott faragni idejéből, 7:49.29-cel csapott célba.

A számot az ukrán Mihajlo Romancsuk nyerte 7:46.20-as idővel.

"Elképesztően meleg a víz, normális körülmények között szerintem ennél három másodperccel jobbat lehetett úszni. Ugyanakkor nagyon örülök annak, hogy sikerült érmet szereznem" - nyilatkozta Sárkány.

Eredmények

női 4x100 m gyorsváltó, Európa-bajnok:

1. MAGYARORSZÁG (SENÁNSZKY PETRA, ÁBRAHÁM MINNA, UGRAI PANNA, PÁDÁR NIKOLETT) 3:36.77 perc - országos csúcs.

2. Dánia 3:38.48

3. Lengyelország 3:41.01

női 400 m vegyes, Európa-bajnok:

1. Anastasia Gorbenko (Izrael) 4:36.05 perc

2. JACKL VIVIEN 4:38.96

3. JAKABOS ZSUZSANNA 4:40.24

férfi 800 m gyors, Európa-bajnok:

1. Mihajlo Romancsuk (Ukrajna) 7:46.20 perc

2. Dimitriosz Makosz (Görögország) 7:48.59

3. SÁRKÁNY ZALÁN 7:49.29

Címlapról ajánljuk
Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott
táblázat

Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán kiesett a németországi Európa-bajnokságon, mivel a csoportkör végén a harmadikok tabelláján a nyolcaddöntőről éppen lemaradó ötödik helyen zárt.

A magyar menekültpolitika mintaként szolgál Ausztria számára a legesélyesebb kancellárjelölt szerint

Követendő példaként, mintaként említette Magyarország menekültpolitikáját Ausztria számára az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Herbert Kickl. A radikális jobboldali párt három hónappal az osztrák parlamenti választások előtt jelentős fölénnyel vezeti pártok népszerűségi listáját.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×