eur:
396.95
usd:
371.55
bux:
71013.43
2024. június 27. csütörtök László
Németh Nándor a célban férfi 100 méteres gyorsúszás középfutamában a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 14-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Eb-ezüstöt szerzett Németh Nándor

Milák Kristóf 6. lett ebben a számban.

Németh Nándor egyéni csúccsal ezüstérmet nyert szerdán 100 méter gyorson a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

Az előzetes eredmények alapján óriási döntőre lehetett számítani, mivel a legjobb idővel a korábbi világcsúcstartó román David Popovici várta a futamot, a hazaiak kedvencét Andrej Barnát és a világbajnoki bronzérmes Németh Nándor csak egy századmásodperc választotta el, a negyedik Milák pedig olimpiai szintet érő teljesítménnyel került be.

Féltávnál Németh fordult elsőként, Popovici azonban a második hosszon ellépett és a világcsúcstól mindössze nyolc századra elmaradva diadalmaskodott. Németh egyéni csúccsal, Milák országos rekordjától mindössze két századdal elmaradva, 47.49 másodperccel lett második, a 200 méter pillangó olimpiai bajnoka 48.41-gyel hatodikként zárt.

"Továbbra is értetlenül állok az egész előtt, azért is vállaltam erre az Eb-re csak ezt a számot és két váltót, hogy ne vigyem túlzásba és hétfőtől bele tudjak állni azokba az edzésekbe, amik az időszaknak megfelelnek. Nagyon boldog vagyok, nyilván a cél, hogy ebből még lefaragjunk, elvileg a formába hozásnál néhány tizedet ilyenkor még lehet szerezni" - nyilatkozta Németh, aki az elmúlt két hónapban többször is betegséggel küszködött, és saját elmondása szerint közel sem százszázalékos állapotban érkezett a kontinensviadalra.

Kovács Benedek negyedik, Telegdy Ádám nyolcadik lett 200 méter háton a belgrádi úszó Európa-bajnokság szerdai napján, de utóbbi lehet ott a párizsi olimpián. Az utolsó csatára készült egymás ellen a két magyar, akik a szám világbajnoka, Kós Hubert mellett hajtottak a második olimpiai helyre. A Tokióban ötödik Telegdy a döntő előtt 28 századdal előzte meg Eb-ezüstérmes honfitársát (1:55.57 és 1:55.85) a hazai rangsorban.

A fináléban Kovács mindent egy lapra feltéve indult meg, Telegdy szinte érthetetlen módon lemaradt a mezőnytől. Előbbi végül negyedikként csapott célba 1:56.13 perces idővel, Telegdy pedig nyolcadikként végzett 2:01.30-cal.

"Az úszásomról nem tudok mit mondani, fogalmam sincs, mi történt. Most semmi másra nem tudok gondolni csak arra, hogy kint vagyok az olimpián" - mondta Telegdy.

"Ebben az iszonyatosan meleg vízben elképesztően nehéz volt, százig még jól is éreztem magam, de utána nem bírtam már annyira, és még így is közel voltam az egyéni csúcsomhoz" - nyilatkozta Kovács, aki szó szerint mindent kiadott magából, ugyanis a futam után hányt is. Az Eb-ezüstérmes versenyzőnek néhány nappal a dohai vb előtt volt egy combizomszakadása, ami miatt két hónapig nem tudott edzeni, ennek ellenére még az utolsó esély alkalmával is maximálisan odatette magát.

Eredmények

férfi 100 m gyors, Európa-bajnok:

1. David Popovici (Románia) 46.88 másodperc

2. NÉMETH NÁNDOR 47.49

3. Andrej Barna (Szerbia) 47.66

...6. MILÁK KRISTÓF 48.41

férfi 200 m hát, Európa-bajnok:

1. Olekszandr Zselityakov (Ukrajna) 1:55.39 perc

2. Aposztolosz Sziszkosz (Görögország) 1:55.42

3. Roman Mityukov (Svájc) 1:55.75

4. KOVÁCS BENEDEK 1:56.13

...8. TELEGDY ÁDÁM 2:01.30

Címlapról ajánljuk
Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott
táblázat

Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán kiesett a németországi Európa-bajnokságon, mivel a csoportkör végén a harmadikok tabelláján a nyolcaddöntőről éppen lemaradó ötödik helyen zárt.

A magyar menekültpolitika mintaként szolgál Ausztria számára a legesélyesebb kancellárjelölt szerint

Követendő példaként, mintaként említette Magyarország menekültpolitikáját Ausztria számára az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Herbert Kickl. A radikális jobboldali párt három hónappal az osztrák parlamenti választások előtt jelentős fölénnyel vezeti pártok népszerűségi listáját.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×