eur:
385.3
usd:
354.89
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Nyitókép: Michael H/Getty Images

Párizs 2024 – Egyre többek szemét szúrja az 50 ezer dolláros atlétikai prémium

A Brit Olimpiai Bizottság (BOA) elnöke szerint problémákat vet fel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) bejelentése, mely szerint pénzjutalmat kapnak a párizsi ötkarikás játékok aranyérmesei.

Sebastian Coe WA-elnök közlése, hogy az atlétikai versenyek győztesei fejenként 50 ezer dollárral gazdagodnak, széles körben ellenérzéseket váltott ki, Andy Anson a legújabb a kritizálók sorában.

„Szerintem a múlt heti bejelentésben leginkább az kifogásolható, hogy egy sportág teljesen önállóan lépett, nem egyeztetve a többi sportággal, a nemzetközi vagy a nemzeti olimpiai bizottságokkal” – fogalmazott a BOA első embere.

„Ez problémát jelent, mert mostantól más sportágaknál is elindulhat egy folyamat vagy akár nyomás a sportolók részéről, hogy a mi sportágunkkal mi lesz, ők csinálhatják, mi nem?” – mondta a brit sportdiplomata, hozzátéve: „ez lehet vita tárgya, a megfelelő időben, a megfelelő helyen és együtt kell erről beszélnünk”.

A nemzetközi sportági szövetségeket meglepetésként érte a WA lépése, ráadásul a terv szerint 2028-tól az ezüst- és bronzérmesek is kapnának prémiumot.

David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke úgy gondolja, hogy a WA eljárása ellenkezik az olimpiai eszmével. „Ennek az alapja, hogy a bevételeken osztozunk és a célunk, hogy minél többen sportoljanak világszerte – fogalmazott. – Tehát nemcsak a legjobbakra költjük a pénzt, hanem szétosztjuk.”

Anson szerint az ötkarikás család ereje éppen abban rejlik, hogy minden sportág együttműködik. „Ennek így kell lennie és nem hiszem, hogy hasznos vagy helyénvaló, ha egy sportág önállóan ilyen bejelentést tesz” – mondta, hozzátéve, hogy a lépés nyomán akár egy többosztályos olimpia is kialakulhat.

„Persze egyelőre csak kis számról és csak aranyérmesekről van szó, de fennáll a veszély, és mi nem akarjuk, hogy ez megtörténjen” – hangsúlyozta.

A WA 2,4 millió dollárnyi pénzdíjat oszt majd ki a 48 párizsi győztes között. A 2024-es ötkarikás játékok éppen 100 nap múlva rajtolnak a francia fővárosban.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×