eur:
389.85
usd:
365.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Doha, 2024. február 15.A 6. helyezett Kapás Boglárka a női 200 méteres pillangóúszás döntője után a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 15-én. A magyar úszónő a 6. helyen végzett.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapás Boglárka: nem tudom elképzelni, hogy ne legyek ott Párizsban

Pályafutása utolsó évének alakulásától függetlenül is elégedett a versenysportban elért eredményeivel Kapás Boglárka. Az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó az InfoRádióban elmondta: bízik benne, hogy ott lehet majd a párizsi ötkarikás játékokon, és reményei szerint a kedden kezdődő budapesti országos bajnokságon teljesíteni tudja az ehhez szükséges szintidőt.

Kapás Boglárka a háromhetes, Kanári-szigeteki felkészülés végén azt írta Facebook-oldalán, hogy valószínűleg a tenerifei volt úszópályafutása utolsó külföldi edzőtábora. Az UTE olimpiai bronzérmes versenyzőjének célja, hogy teljesítse az olimpiai A-szintet a keddtől péntekig tartó országos bajnokságon, melyet a Duna Arénában rendeznek. Ha ez sikerül neki, ötödször szerepelhet az ötkarikás játékokon. Edzője, Virth Balázs nemrég azt mondta róla az InfoRádióban, hogy kiváló edzettségi állapotban van. Mint fogalmazott, látványosan sokat fejlődött, és hatványozottabban jobban teljesített a dohai vb-t megelőző edzőtáborhoz képest.

Kapás Boglárka az InfoRádióban megerősítette, hogy nagyon jól sikerült a meleg égövi edzőtáborozás. Olyan időeredményeket tudott úszni edzéskörülmények között, melyekre az elmúlt években nem volt képes. Bár egzotikus helyszínen készült csapattársaival, kikapcsolódásra most nem jutott idő, egy közös vacsorán kívül csak az edzésekre koncentrált, ráadásul a két szabad vasárnapja közül az egyiken beteg is volt. Reménykedik benne, hogy a befektetett munka meghozza a gyümölcsét, mindenesetre úgy érzi, bizakodásra ad okot a jelenlegi formája.

Az olimpiai bronzérmes úszó hozzátette: ideálisak voltak a körülmények a Kanári-szigeteken, bár a 20-25 Celsius-fokos hőmérséklet ellenére időnként szeles volt az idő, ami egy kicsit zavaró volt számára, ugyanis szabadtéri medencében tartotta az edzéseket Virth Balázs stábja. Kapás Boglárka saját bevallása szerint eléggé fázós alkat, de nem kapott most el nagyobb betegséget, teljes erőbedobással tudott készülni.

A világ- és Európa-bajnok 200 méter pillangón nagyon közel került az olimpiai szintidőhöz a februári, dohai vb-n, de végül öt századdal lemaradt róla, és hatodik lett a döntőben. „Utólag jobban bosszantott ez, mint hogyha előtte mondták volna, hogy nem úszom meg.

Nem volt elsődleges cél a vb-n, hogy teljesítsem a szintet, mert tudtam, nincs elég munka mögöttem.

Néhány hét edzésből mentünk oda, tehát nagy elvárásaim azért nem voltak” – emlékezett vissza.

Utólag viszont már bosszantotta egy kicsit, hogy csak öt századmásodpercen múlt az olimpiai indulás kiharcolása. Úgy érezte, tovább kell cipelnie a hátán egy nagy terhet, ami kezdetben idegesítő volt számára, de a budapesti országos bajnokságon újra megpróbálja megúszni az A-szintet.

A Duna Aréna gyakorlatilag hazai környezet lesz Kapás Boglárkának, aki nagyon örült, amikor megtudta, hol lesz az ob, mert szereti ennek a gyors uszodának a légkörét, és mindig jól mennek neki az edzések ott.

„Remélem, hogy a helyszín miatt most majd az én javamra billen az az öt századmásodperc”

– jegyezte meg.

Kapás Boglárkának sűrű programja lehet az országos bajnokság után, hiszen a remélt olimpiai szereplés előtt még júniusban Eb is lesz Belgrádban. Éppen emiatt az ob után csak három-négy napot pihenhet, majd folytatódik is a felkészülés. Már korábban bejelentette, hogy az utolsó Eb-jét és olimpiáját célozza meg, az év végén pedig várhatóan befejezi a pályafutását, így nagyon szeretne mindkét eseményen bizonyítani, de természetesen az olimpia lesz a legfontosabb.

Jön a nagy belgrádi visszatérés

Az Eb-helyszín különleges lesz számára, hiszen karrierje legelején kétszer is versenyzett a szerb fővárosban: 2007-ben az EYOF-on (ahol 800 méter gyorson ezüstérmet nyert), egy évvel később pedig az ifjúsági Európa-bajnokságon. Ezzel tehát Belgrád majdhogynem keretbe foglalja Kapás Boglárka pályafutását, igaz, a párizsi olimpia július végén kezdődik majd, illetve a decemberi rövidpályás vb-n is indulhat még. „Eléggé izgatott vagyok, és nagyon várom már, hogy sok-sok év után visszatérhessek Belgrádba” – tette hozzá.

Bár rendkívül sok nehézsége volt az elmúlt években, nem panaszkodik, úszókarrierje utolsó hónapjainak eredményeitől függetlenül már mérleget is tudott vonni a maga részéről. Mint fogalmazott, nincs hiányérzete, elégedett a pályafutásával és az eredményeivel. „Éppen ezért most nem érzek akkora nagy nyomást magamon.

Nyilvánvalóan ott szeretnék lenni Párizsban, de én már így is elégedett vagyok a pályafutásommal.

Nem tudom elképzelni, hogy nem jutok ki az olimpiára, ugyanakkor belegondoltam abba is, hogy ha esetleg valamiért nem fog összejönni, akkor is boldog életet fogok tudni élni, és szerintem ez a legfontosabb” – összegzett Kapás Boglárka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×