eur:
389.5
usd:
363.46
bux:
68131.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Instagram/Virth Balázs

"Nem lesz túlterhelés" – Virth Balázs elárulta, milyen állapotban van Milák Kristóf

A meleg égövi edzőtáborozás után ismét itthon készülnek a magyar úszóválogatott tagjai a jövő heti, budapesti országos bajnokságra. Virth Balázs tanítványai – köztük Kapás Boglárka és Milák Kristóf is – a március nagy részét Tenerifén töltötték. Az UTE edzője azt mondta az InfoRádióban, hogy Kapás Boglárka és Zombori Gábor is kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Kanári-szigeteken.

Az úszó országos bajnokságot április 9. és 12. között a budapesti Duna Arénában rendezik. A 200 méteres férfi pillangóúszás olimpiai címvédője és világcsúcstartója, Milák Kristóf ezen a versenyen tér vissza. A Honvéd világklasszisa legutóbb a tavaly áprilisi, kaposvári ob-n versenyzett. Rajta kívül még Kapás Boglárkának, Telegdy Ádámnak, Márton Richárdnak, Verrasztó Dávidnak és Zombori Gábornak vezényelt edzéseket Virth Balázs három héten keresztül a Kanári-szigeteken.

Az UTE edzője az InfoRádió Vegyesúszás című műsorában azt mondta, hogy jól sikerült a meleg égövi edzőtábor, a tavalyi felkészülési időszakkal összehasonlítva a csapattagok teljesítménye bizakodásra ad okot, sőt voltak olyanok is, akik kiemelkedően úsztak. Úgy véli, a dohai vb-n részt vevőket, valamint a világversenyt kihagyó úszókat is sikerült arra a szintre juttatni, ahová előzetesen tervezte.

A tenerifei edzőtáborban nemcsak Virth Balázs tanítványai, hanem a válogatott más tagjai is ott voltak. Néhány edzés erejéig együtt is készültek a kerettagok, de az egyes edzők, stábok alapvetően más-más edzésmódszert alkalmaznak – akár csapaton belül is –, így az idő nagy részében elkülönülve edzettek a sportolók. A szakember felhívta a figyelmet, hogy

a világbajnokságon induló úszók más edzettségi állapotban vannak azokhoz képest, akik itthon maradtak,

így ennek megfelelően állt össze az edzésterv – személyekre szabottan. Később csatlakozott a csapathoz Verrasztó Dávid, aki versenyről futott be, így ő is másféle terhelést kapott.

„Sokféle volt az edzések összetétele, de amennyire tudtunk, összedolgoztunk” – tette hozzá.

Magasra tette a lécet Kapás Boglárka és Zombori Gábor

Virth Balázs elmondása szerint tanítványai közül Kapás Boglárka és Zombori Gábor kiváló edzettségi állapotban van. Látványosan sokat fejlődött Kapás Boglárka, aki hatványozottabban jobban teljesít a dohai vb-t megelőző edzőtáborhoz képest. A szakember szerint Zombori Gábor „élete egyik legjobb felkészülésén” van túl, amióta ő irányítja az edzéseit. Verrasztó Dávid csak másfél hetet töltött a Kanári-szigeteken, „utóalapozáson” kellett részt vennie. A 400 méteres vegyesúszás háromszoros Európa-bajnoka szintén indul majd a budapesti ob-n, ő azonban inkább a júniusi, belgrádi Eb-re kerülhet igazán jó állapotba.

Virth Balázs hozzátette: Márton Richárd „ugyanabban a cipőben jár”, mint Kapás Boglárka, vagyis jó erőben van, egyre jobb a formája, de ő is versenyzett a februári vb-n, így neki is szüksége volt az utóalapozásra. Ami biztató, hogy a tavaly nyújtott teljesítményéhez képest sokat lépett előre.

Milák Kristóf még az elején tart, nem lesz most túlterhelés

Kitért a mindig a figyelem középpontjában lévő Milák Kristóf jelenlegi helyzetére is: az olimpiai bajnok még az elején jár az edzéseknek,

„más jellegű munkát végez”, mint a többiek.

Végül Telegdy Ádámmal kapcsolatban azt mondta, számára is ideálisan alakult az edzőtábor, ő is tudott javítani a tavalyi időeredményein, minden rendben volt vele, és ami a legfontosabb, teljesen egészséges. Sokat jelentett neki, hogy egyesületétől, a Kőbánya SC-től Güttler Károly edző és egy csapattársa is ellátogatott Tenerifére, hogy segítsék az edzéseit.

Virth Balázs a közelgő országos bajnoksággal kapcsolatban úgy fogalmazott, tanítványai közül „senki sem fogja kerülgetni a fő számait”, már megtörtént a nevezés, mindenki vállalja az indulást, sőt többen kiegészítő számokban is rajtkőre állnak majd a Duna Arénában. Arra ugyanakkor ügyelt, hogy

senkinek se legyen versenydömpingje

a négynapos országos bajnokságon, hiszen sokan túl vannak egy vb-n, hamarosan pedig felkészülési versenyek következnek majd.

„Senkit sem akarok agyonterhelni. Azt szeretném, hogy ideális állapotban, kellően felkészülten tudjanak úszni az ob-n azok is, akik teljesíteni akarják az olimpiai szintidőt, mint ahogy azok is, akik nem szintre hajtanak, hanem egyszerűen csak egy jót akarnak versenyezni” – magyarázta Virth Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×