eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/Magyar Úszó Szövetség

Kovács Benedek sorozatban a harmadik vb-jén is döntőt úszna 200 háton

Decemberi betegségét követően mindkét számában egyéni csúcsai közelében szeretne úszni a dohai világbajnokságon Kovács Benedek. A jelenleg még Dubajban készülő Európa-bajnoki ezüstérmes sportoló azt mondta az InfoRádióban, hogy végre 100 méteren is nagyot alkotna, nem akar már az előfutamok után búcsúzni, mint ahogy az történt vele az előző két vb-n.

Kovács Benedek koronavírus-fertőzés miatt kihagyta a decemberi, romániai rövidpályás Európa-bajnokságot, ugyanakkor korábban 100 és 200 méteres hátúszásban is teljesítette az olimpiai A-szintet, így különösebb teher nélkül várhatja a dohai világbajnokságot, melynek medencés úszóversenyei február 11-én kezdődnek.

A BVSC 25 éves úszója – a válogatott keret több más tagjához hasonlóan – Dubajban készül Plagányi Zsolt irányításával, és csak február 8-án utazik tovább Katarba. Kovács Benedek az InfoRádióban elmondta: addig két különböző helyszínen edzenek. A reggeli tréningeket egy nyitott uszodában, míg a délutániakat 50 méteres nagymedencében tartja a szakmai stáb.

Az Eb-ezüstérmes sportoló elismerte, kellett neki egy kis idő, mire alkalmazkodni tudott a helyi időjárási és egyéb körülményekhez. A megszokotthoz képest melegebb vízben edzenek Dubajban, de ezzel együtt sem vett vissza, keményen készült az elmúlt időszakban, hogy megfelelő állapotban állhasson rajtkőre a vb-n.

Mint fogalmazott,

a felkészülés szempontjából a december „értékelhetetlen” volt,

mivel covidos lett, miután hazaérkezett egy nemzetközi versenyről az Egyesült Államokból. A kihagyás érzékenyen érintette, egy kicsit kiesett a ritmusból, januárban viszont ismét teljes intenzitással vetette bele magát az edzésekbe, és azon van, hogy „visszahozza” magát a kívánt szintre. Azt most még ő sem tudja, hogy mi sülhet ki ebből a vb-n, de nagyon fogadkozik, szeretne jó időeredményeket úszni.

Kovács Benedek hangsúlyozta: számára minden egyes világverseny nagyon fontos, teljesen mindegy, hogy az év elején vagy nyáron rendezik, Dohában is ki akarja hozni magából a maximumot. Úgy véli, a betegségét követően „amennyire lehetett, utolérte magát”, a jelenlegi edzettségi állapota pedig a megfogalmazása szerint „annyira nem rossz”.

A vb-célokkal kapcsolatban elmondta:

nem helyezésekben gondolkodik, hanem szeretne 100 és 200 méter háton is új egyéni csúcsot úszni,

illetve akkor sem esne kétségbe, ha most csak megközelíteni tudná a jelenlegi egyéni rekordjait, hiszen a kihagyás azért valamelyest érezteti a hatását. Az előző két világbajnokságon döntős volt 200 méter háton, ami Dohában is alapelvárás saját magával szemben. Kovács Benedek a 2022-es budapesti vb-n nyolcadik, míg tavaly, Fukuokában ötödik lett ebben a versenyszámban.

Az Eb-ezüstérmes úszó 100 méteren is bizonyítani szeretne és mindenképpen elkerülné azt, ami a 2022-es és a 2023-as világbajnokságon történt vele ezen a távon, hiszen mindkétszer kiesett az előfutamok után. Fontos számára, hogy a gyengébbik számában is ne csak délelőtt versenyezzen, hanem sikerüljön kiharcolni a továbbjutást, mert így még minimum egyszer úszhatna ebben a számban is, és megmutathatná magát a délutáni, esti programban a közönségnek. Kiemelte: sok más versenyzőhöz hasonlóan rá is jellemző, hogy délután jobb időket tud elérni, éppen ezért törekedni fog arra, hogy ne túl hamar érjen véget számára a katari világbajnokság 100 háton.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×