eur:
394.34
usd:
369.64
bux:
65189.79
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Facebook/Magyar Úszó Szövetség

Kovács Benedek sorozatban a harmadik vb-jén is döntőt úszna 200 háton

Decemberi betegségét követően mindkét számában egyéni csúcsai közelében szeretne úszni a dohai világbajnokságon Kovács Benedek. A jelenleg még Dubajban készülő Európa-bajnoki ezüstérmes sportoló azt mondta az InfoRádióban, hogy végre 100 méteren is nagyot alkotna, nem akar már az előfutamok után búcsúzni, mint ahogy az történt vele az előző két vb-n.

Kovács Benedek koronavírus-fertőzés miatt kihagyta a decemberi, romániai rövidpályás Európa-bajnokságot, ugyanakkor korábban 100 és 200 méteres hátúszásban is teljesítette az olimpiai A-szintet, így különösebb teher nélkül várhatja a dohai világbajnokságot, melynek medencés úszóversenyei február 11-én kezdődnek.

A BVSC 25 éves úszója – a válogatott keret több más tagjához hasonlóan – Dubajban készül Plagányi Zsolt irányításával, és csak február 8-án utazik tovább Katarba. Kovács Benedek az InfoRádióban elmondta: addig két különböző helyszínen edzenek. A reggeli tréningeket egy nyitott uszodában, míg a délutániakat 50 méteres nagymedencében tartja a szakmai stáb.

Az Eb-ezüstérmes sportoló elismerte, kellett neki egy kis idő, mire alkalmazkodni tudott a helyi időjárási és egyéb körülményekhez. A megszokotthoz képest melegebb vízben edzenek Dubajban, de ezzel együtt sem vett vissza, keményen készült az elmúlt időszakban, hogy megfelelő állapotban állhasson rajtkőre a vb-n.

Mint fogalmazott,

a felkészülés szempontjából a december „értékelhetetlen” volt,

mivel covidos lett, miután hazaérkezett egy nemzetközi versenyről az Egyesült Államokból. A kihagyás érzékenyen érintette, egy kicsit kiesett a ritmusból, januárban viszont ismét teljes intenzitással vetette bele magát az edzésekbe, és azon van, hogy „visszahozza” magát a kívánt szintre. Azt most még ő sem tudja, hogy mi sülhet ki ebből a vb-n, de nagyon fogadkozik, szeretne jó időeredményeket úszni.

Kovács Benedek hangsúlyozta: számára minden egyes világverseny nagyon fontos, teljesen mindegy, hogy az év elején vagy nyáron rendezik, Dohában is ki akarja hozni magából a maximumot. Úgy véli, a betegségét követően „amennyire lehetett, utolérte magát”, a jelenlegi edzettségi állapota pedig a megfogalmazása szerint „annyira nem rossz”.

A vb-célokkal kapcsolatban elmondta:

nem helyezésekben gondolkodik, hanem szeretne 100 és 200 méter háton is új egyéni csúcsot úszni,

illetve akkor sem esne kétségbe, ha most csak megközelíteni tudná a jelenlegi egyéni rekordjait, hiszen a kihagyás azért valamelyest érezteti a hatását. Az előző két világbajnokságon döntős volt 200 méter háton, ami Dohában is alapelvárás saját magával szemben. Kovács Benedek a 2022-es budapesti vb-n nyolcadik, míg tavaly, Fukuokában ötödik lett ebben a versenyszámban.

Az Eb-ezüstérmes úszó 100 méteren is bizonyítani szeretne és mindenképpen elkerülné azt, ami a 2022-es és a 2023-as világbajnokságon történt vele ezen a távon, hiszen mindkétszer kiesett az előfutamok után. Fontos számára, hogy a gyengébbik számában is ne csak délelőtt versenyezzen, hanem sikerüljön kiharcolni a továbbjutást, mert így még minimum egyszer úszhatna ebben a számban is, és megmutathatná magát a délutáni, esti programban a közönségnek. Kiemelte: sok más versenyzőhöz hasonlóan rá is jellemző, hogy délután jobb időket tud elérni, éppen ezért törekedni fog arra, hogy ne túl hamar érjen véget számára a katari világbajnokság 100 háton.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×