eur:
391.13
usd:
366.59
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Budapest, 2022. június 24.Virth Balázs, Milák Kristóf edzője a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 24-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Virth Balázs: a hiányos vb-mezőny sok magyar úszónak adhat extra motivációt

Versenydömping vár az úszókra 2024-ben, így a legjobbak hamarosan meleg égövi edzőtáborba utaznak, majd februárban következik az év második legrangosabb eseménye, a dohai világbajnokság. A több válogatott versenyzőt is felkészítő Virth Balázs az InfoRádióban elmondta: a párizsi olimpia a fő cél, de a vb-t sem lehet félvállról venni, Kapás Boglárka pedig az áprilisi ob-ra kerülhet csúcsformába.

Január elsejéig a medencés számokban 16 magyar úszó teljesítette az induláshoz szükséges A-szintet a párizsi olimpiára, míg nyílt vízen eddig egyedül a tavalyi világbajnokságon 10 kilométeren ezüstérmes Rasovszky Kristóf szerzett kvótát. Az olimpiai kvalifikációs idők megúszására június 23-ig van lehetőség, 852-ben maximalizálták az úszómezőny létszámát Párizsban – közölte honlapján a Magyar Úszó Szövetség.

Az év legfontosabb eseménye előtt február 2. és 18. között Dohában világbajnokságot rendeznek az úszók számára, április 9. és 12. között lesz az országos bajnokság, majd június 10-től 23-ig Belgrád ad otthont az Európa-bajnokságnak. A dohai vb-re egy kivételtől (Holló Balázs) eltekintve csak a már olimpiai A-szintet teljesítő úszókat nevezte egyéniben Sós Csaba szövetségi kapitány. Az is biztos, hogy a 200 méter háton világbajnoki címvédő Kós Hubert nem szakítja meg arizonai olimpiai felkészülését, vagyis kihagyja a februári vb-t.

A több válogatott versenyző edzéseit is irányító Virth Balázs azt mondta az InfoRádióban, hogy felkészülésnek tekinti a dohai világbajnokságot, hiszen minden idei verseny közül kiemelkedik a párizsi olimpia. Ugyanakkor hozzátette:

mégiscsak egy vb-ről van szó, ezért komolyan veszik a dohai eseményt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy több olyan versenyző is van a magyar keretben, aki még nem úszott világbajnoki döntőt, vagy ha volt is részük benne, nem kerültek éremközelbe. Ezek az úszók most bizonyíthatnak, számukra pluszt motivációt jelenthet, hogy nem lesz teljes a mezőny, így talán nagyobb esélyük lesz egy-egy jó helyezés elérésére. A szakember kiemelte: azért is fontos verseny a vb, mert teljesíteni lehet az olimpiai A-szintet Dohában, tehát az érintetteknek nem csak egy „sima felkészülési verseny” következik. Olyan számokban is kiharcolhatják az olimpiai indulást, melyekben eddig ez nem sikerült nekik.

Virth Balázs elmondta: edzői szemszögből is elsősorban az olimpia van idén a fókuszban, de egyetlen stábtag sem veszi félvállról a vb-t. A versenyzői alapozó edzőtáborból érkeznek majd meg Dohába, és neki arra kell most figyelnie, hogy „meglegyen a sebességük” a világbajnokságra.

A dubaji meleg égövi edzőtábor január 20-án kezdődik, ahol gyakorlatilag ugyanolyan az éghajlat, mint Dohában. Nem véletlenül választották ezt a helyszínt a felkészülésre,

a minél hamarabbi akklimatizáció lesz a cél.

Ezt figyelembe véve alakították ki az edzőtábor programját és időbeosztását. Virth Balázs tájékoztatása szerint a délelőtti és a délutáni úszóedzéseket ugyanabban az időpontokban tartják, mint amikor az előfutamokat, a középdöntőket és a döntőket rendezik majd Dohában.

Kapás Boglárka elszánt, áprilisra kerülhet csúcsformába

Kapás Boglárkának még nincsen meg az olimpiai A-szintje, és előzetesen csak a 4×200 méteres női gyorsváltó tagjaként szerepelt a neve a nevezettek között, Virth Balázs viszont most elárulta, hogy

valószínűleg egyéni számban is láthatjuk majd őt versenyezni a vb-n.

A tervek szerint a váltó tagjainak megadja majd ezt a lehetőséget a szövetségi kapitány. Virth Balázs közölte: a felkészülés során mindent elkövetnek annak érdekében, hogy jól tudjon szerepelni Dohában. „Őt sem engedtem nagyon leereszteni” – tette hozzá a szakember.

Kapás Boglárka a többiekhez képest egy kicsit több pihenőt kapott, de az év végén, az ünnepek között ő is edzett. Aztán néhány napra Palermóba utazott, ahol feltöltődött. Nehéz év van mögötte, sokat küzdött, de az eddigi kvalifikációs versenyeken egy nagyon kicsivel mindig elmaradt a szintidőtől. Nagy segítség és könnyebbség neki, ha időnként pihenhet egy picit. Virth Balázs várakozásai szerint az áprilisi országos bajnokságra kerülhet olyan formába, hogy megússza az A-szintet. Ha ez előbb sikerül neki, még boldogabbak lesznek mindketten.

Újra edzésbe áll Milák Kristóf

Virth Balázs 2021 őszén lett Milák Kristóf edzője. Irányításával két vb-aranyérmet, három Eb-aranyérmet és két Eb-ezüstérmet nyert a Honvéd olimpiai bajnoka. Milák Kristóf több mint fél éve pihenőt tart a karrierjében, nem lesz ott a dohai vb-n sem, de ahogy arról az Infostart beszámolt, Gergely István, a Budapesti Honvéd ügyvezető elnöke a napokban közölte: már egy ideje szárazföldi edzéseket végez, és hamarosan visszatérhet a medencébe is. Elmondta azt is, nem érti, hogy egy ilyen tehetséges sportoló miért hozott ilyen döntéseket az elmúlt időszakban, de el kell fogadni, hogy „neki más az íze a sikernek”. Gergely István hozzátette: az olimpiai szerepléssel kapcsolatban a sportolóé a döntés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×