eur:
394.06
usd:
370.89
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Facebook/Magyar Úszó Szövetség

Késely Ajna és Holló Balázs is nagyot robbantana a dohai vb-n

Késely Ajnától 1500 méter gyorson, míg Holló Balázstól 400 méter vegyesen vár olimpiai A-szintes időt a dohai úszó-világbajnokságon edzőjük. Kovács Ottó az InfoRádióban elmondta: mindkét tanítványának jól sikerült a felkészülése, igaz, Késely Ajnának kisebb nehézségekkel is meg kellett küzdenie a dubaji edzőtáborban.

Késely Ajna 400 és 800 méter gyorson már tavaly teljesítette az olimpiai A-szintes időt, a dohai vb-n pedig 1500 méteren is ez lesz a célja. Utóbbi számban 16:09,09 perc a nők párizsi indulást érő szintideje, ezt kellene megúsznia Kovács Ottó tanítványának. A BVSC-Zugló 22 éves sportolója 800 és 1500 méteren bronzérmet szerzett a decemberi, romániai rövidpályás Európa-bajnokságon, vagyis bizakodva várhatja a következő megmérettetéseket.

Kovács Ottó több mint egy éve Késely Ajna edzője, és bízik benne, hogy a háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok a harmadik számában is teljesíteni fogja a párizsi induláshoz szükséges időeredményt. Másik tanítványától, az Eb-aranyérmes Holló Balázstól ugyanezt várja 400 méter vegyesen.

A szakember azt mondta az InfoRádió Vegyesúszás című magazinműsorában, hogy a rendkívül sűrű idei programból két versenyt jelöltek ki, amelyek igazán fontosak lesznek számukra: az év eleji dohai világbajnokságot, valamint a nyári párizsi olimpiát. A formaidőzítést is ennek megfelelően tervezik, így a világbajnokságra a dubaji meleg égövi edzőtáborból érkeznek meg.

Kovács Ottó kifejtette: a dubaji edzőtáborig minden rendben, a terveknek megfelelően alakult Késely Ajna felkészülését illetően, de

amint megérkeztek az Egyesült Arab Emírségekbe, kisebb visszaesést figyelt meg a tanítványánál.

Mint mondta, a kiváltó okot még nem sikerült megfejteniük. Az edző szerint valószínűleg a klíma, a magasabb hőfok is közrejátszhatott abban, hogy Késely Ajna valamivel visszafogottabban teljesített a legutóbbi edzésein. „Kicsit úgy érzem, most nem úgy megy az úszás, ahogy kellene” – vallotta be a szakember.

Hozzátette: most egy kis pihenésre van szüksége a junior világ- és Európa-bajnok úszónak, ami után reményei szerint kicsit feltöltődve és erőt gyűjtve teljesíteni tudja a legfőbb elvárást a vb-n. Kovács Ottó a konkrét célokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: amíg nem látják a nevezési listát, „addig elég nehéz bármit belőni”, így egyelőre helyezésekben nem is gondolkodnak, a lényeg, hogy legyen meg a szintidő 1500 gyorson is.

Késely Ajna 400-on 4:06,35 perces, míg 800-on 8:26,04 perces idővel teljesítette az A-szintet, edzője azonban szeretné, ha ennél egy kicsit jobbat úszna Dohában mindkét számban. Megjegyezte: bárhogy is alakult a felkészülés utolsó néhány napja,

képesnek tartja a versenyzőjét arra, hogy 1500 méteren is meglegyen neki a hőn áhított 16:09-es időeredmény.

Másik tanítványa, Holló Balázs más helyzetben van, ő még nem úszta meg a szükséges időt 200 és 400 méter vegyesen sem, így számára tényleg nagyon fontos lesz a jó vb-szereplés. Kovács Ottó elmondta: az ő felkészülése „nem volt zavartalan” az elmúlt egy évben, volt olyan időszak is, amikor komolyabb betegség hátráltatta. A tavalyi fukuokai vb-re aztán szépen összeszedte magát: 400 méter vegyesen nyolcadik lett, ami elismerésre méltó helyezés, az olimpiai A-szinttől viszont alig két tizedmásodperccel elmaradt. Emiatt bosszankodtak mindketten, most azonban már úgy érzi Kovács Ottó, hogy megfelelő formába került az egri úszó, aki szerinte mentálisan és fizikálisan is jó állapotban várja a vb-t.

A szakember bizakodik, úgy véli, főleg 400 méter vegyesen olyan rendkívül erős a mezőny, hogy az pozitívan hat Holló Balázsra, aki nagyon elszánt, mindenáron bizonyítani akar. Kovács Ottó szerint neki sem okoz majd gondot a szintidő megúszása, ami már önmagában is egy komoly fegyvertény, hiszen a 4:12.50 „egy nagyon-nagyon erős idő”. Ha Holló Balázsnak ez sikerül, óriási önbizalmat adhat neki a folytatásra. Edzője úgy gondolja, képes arra, hogy döntőt ússzon a párizsi olimpián.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×