eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára az új konferenciaközpontban Budapesten, a Hungexpo területén a sajtóbejárás napján, 2021. szeptember 20-án. A kormányzati fejlesztésként világszínvonalú vásárváros és konferenciaközpont épült meg a Hungexpón. Az 55 milliárd forintos beruházás tervezője a Finta Stúdió, kivitelezője a KÉSZ Zrt., a projekt kormányzati felelőse Fürjes Balázs államtitkár volt.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Fürjes Balázs a 2036-os budapesti olimpiáról: most nem látom a közös akaratot

Nehéz időkben rendezik meg a 2024-es párizsi olimpiát. Nagy kihívás lesz a franciáknak a biztonság és a közlekedés kérdésének megoldása – mondta az InfoRádióban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja. Fürjes Balázs szerint a 2036-os nyári olimpiára akkor lesz érdemes Budapestnek pályáznia, ha a főváros és a Magyar Olimpiai Bizottság vezetése közösen akarja azt. A sport gazdaságélénkítő hatásáról konferenciát is rendeztek, házigazdája, Bendarzsevszkij Anton (Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány) ennek kapcsán az InfoRádiónak nyilatkozott.

"Szeretjük vendégül látni a világot, szeretjük, ha kapunk nemzetközi elismerést, de mindent azért csinálunk, hogy jobb legyen a magyaroknak; ezért is vágtunk bele ebbe a projektbe, hogy Budapest legyen a világ sportfővárosa, rangos nemzetközi sporteseményeknek helyet adva. Azt gondoljuk, hogy ebből sok társadalmi, gazdasági haszon származik, és árkokat is be tud temetni" – mondta az InfoRádiónak adott interjújában Fürjes Balázs állandó magyar NOB-tag.

Példaként említette az atlétikai világbajnokság 400 ezer eladott jegyét és az ebből befolyó hárommilliárd forintos bevételt, az itt töltött félmillió vendégéjszakát a szállodákban, és a tévéképernyők előtt megjelent egymilliárd nézőt, nemkülönben a "rozsdából zöld" városrészt.

"Volt egy 150 ezer négyzetméteres ferencvárosi Duna-part, lepukkant, elhagyott, szennyezett, teljesen lerobbant, ebből egy zöld városrész született" – részletezte.

Hogy a NOB előtt milyen feladatok várnak, arról azt mondta, a nyári olimpia kritikus feladatként tornyosul előttük.

"Nehéz időkben kerül sor a párizsi olimpiára, sajnos van izgulni való a biztonsági helyzet miatt, mindig van a közlekedés miatt, de én egészen biztos vagyok benne, hogy francia barátaink éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy nagyon sikeres olimpiát rendezzenek. Nagyon bízunk benne, hogy a magyar csapat is sikeresen szerepel" – mondta.

Thomas Bach NOB-elnök egy mondását ("Change or be changed!") lefordítva azt üzente: a világon folyamatos a változás.

"Ha valaki nem képes nyitott lenni, és saját akaratából megváltozni, akkor a külső körülmények fogják úgy, ahogy azt ő nem akarja. Magyarországon is szem előtt kell ezt tartani. Sokat kell azért dolgozni, hogy a hagyományos olimpiai sportágak súlya és jelentősége megmaradjon, ugyanakkor a feltörekvő sportágakban – tollaslabda, 3x3-as kosárlabda, falmászás, BMX – Magyarország hasonlóan komoly tényező legyen, mint a világ sportjában egyébként."

Rendezhet-e Magyarország?

Hogy Magyarország pályázik-e a 2036-os játékokra, arról Fürjes Balázs úgy fogalmazott, óvatosnak kell lenni.

"Akkor van értelme egy olyan dologról beszélni, ami nem fog eldőlni 2027-2028 előtt, ha Budapest megválasztott főpolgármestere és városvezetése, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság egyetért abban, hogy közösen azt javasolják, hogy rugaszkodjunk neki. Most nem látom magam előtt ezt a pillanatot."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Roma munkavállalókat szeretne foglalkoztatni épülő szlovákiai gyárában a Volvo

Roma munkavállalókat szeretne foglalkoztatni épülő szlovákiai gyárában a Volvo

A Kassa mellett épülő Volvo autógyár komolyan érdeklődik a romák foglalkoztatása iránt. Robert Fico miniszterelnök a kassai kihelyezett kormányülésen közölte, a kabinet elsőrendű érdeke, hogy együttműködjön az autógyárakkal, hogy Szlovákia továbbra is vonzó maradjon az iparágnak. Ennek ellenére továbbra is látszik, hogy már most is akut hiány van a szakképzett munkaerőből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Orosz közlés szerint Ukrajna vasárnapra virradó éjjel összesen 38 drónnal támadta a Krím félszigetet. Feodoszija kikötőjében több robbanást is lehetett hallani, a közúti forgalmat korlátozták a környéken. Értesülések szerint Ukrajna európai szövetségesei több mint egymillió tüzérségi lőszert szállíthatnak le a megtámadott országnak tavasszal. Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok elismerte, hogy az Avgyijivka szektorban szolgáló egyes parancsnokok téves számításai befolyásolták a védelmi állások stabilitását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×