eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/Magyar Úszó Szövetség

„Ő egy világsztár! Sajnálom, ami most történik, de ennek ez a természete” – Sós Csaba Milák Kristófról

A szurkolók ismét remek hangulatot teremtettek a Duna Arénában, ahol 12 éremmel zárták a magyarok az úszók idei világkupa-sorozatának utolsó versenyét. A hétvégi sporteseményen kiemelt téma volt a rajongók és a szakemberek között egyaránt Milák Kristóf távolléte és pályafutásának további alakulása is. Sós Csaba szövetségi kapitány és Telegdy-Kapás Boglárka értékelte az InfoRádiónak a hétvégi eredményeket.

A magyar úszók 2 arany-, 4 ezüst- és 6 bronzérmet nyertek a 2023-as világkupa-sorozat utolsó, budapesti állomásán. Sós Csaba szövetségi kapitány azt mondta az InfoRádiónak, hogy elégedett a magyar versenyzők idei vk-szereplésével, és kiemelte: a budapesti versenyen még inkább odatették magukat a mieink, így elmondható a múlt hétvégi fordulóról, hogy kiválóan sikerült és kifejezetten hasznos volt az olimpiai felkészülés szempontjából.

A szakembernek igazán nagy meglepetést nem okozott senki, ugyanakkor megjegyezte, hogy másképp kell értékelni egyes helyezéseket ezen a versenyen, ugyanis voltak olyan számok – például férfi 100 méter mellen –, melyekben világbajnoki mezőny gyűlt össze a magyar fővárosban. Külön megemlítette Pádár Nikolettet, aki 200 méter gyorson 4., 400 méter gyorson 5., 100 méter gyorson pedig 7. lett. „Örömmel láttam, hogy a fejlődése töretlen” – mondta a kapitány a többszörös junior világ- és Európa-bajnok budapesti teljesítményéről.

Sós Csaba fontos mérföldkőnek tekinti, hogy Betlehem Dávid 1500 méter gyorson új egyéni csúccsal lett aranyérmes, Márton Richárd hétvégi szereplése pedig „kifejezetten kellemes volt” számára. A 200 méter pillangón tavaly Eb-ezüstérmes úszó a budapesti vk-n is másodikként zárt ebben a számban, 100 méteren pedig a 6. helyet szerezte meg.

A szövetségi kapitány emlékeztetett, hogy férfi 200 méter pillangón jelenleg két magyar úszó rendelkezik olimpiai A-szinttel: a címvédő Milák Kristóf és Márton Richárd. Utóbbiról azt mondta Sós Csaba, hogy már eddig is bizonyított, tavaly Milák Kristófot leszámítva ő volt a legjobb ebben a versenyszámban Európában és az idei, fukuokai világbajnokságon is bejutott a döntőbe.

„Ő azért korábban másfél évet kihagyott és inkább az éjszakában jeleskedett. Ez még érezteti a hatását,

hiszen a vb-n az előfutamok és a középdöntők után harmadjára már nem sikerült annyira jól teljesítenie, de nagyon jó úton halad” – tette hozzá a szakvezető.

Az olimpiai bronzérmes, világbajnok Telegdy-Kapás Boglárka egy korábbi nyilatkozatában elismerte, nemrég komoly hullámvölgybe került és azt is bevallotta, hogy az elmúlt egy-két évben azt érezte, „nagyon nehéz már úszni”, sokszor nem is volt kedve hozzá. Most már azonban újra topon van mentálisan is, és ez jelenti számára a legnagyobb örömöt, motivációt az olimpiai felkészülési időszak elején. Sós Csaba kimagasló sportembernek nevezte Telegdy-Kapás Boglárkát és imponálónak tartja, hogy mindig a realitás talaján maradva nyilatkozik. A 30 éves versenyző ott szeretne lenni a párizsi olimpián és az a célja, hogy döntőt ússzon. A szövetségi kapitány elmondta: nagyon drukkol, hogy ez sikerüljön neki, képesnek tartja rá.

Ismét szóba került Milák Kristóf távol maradása és jelenlegi edzettségi állapota. Az elmúlt hetekben az ő körülötte kialakult helyzet jelentette a fő beszédtémát szinte az egész magyar sportéletben. Kérdés, milyen hatással volt mindez a többi magyar versenyzőre? Sós Csaba szerint tudomásul kell venni, hogy Milák Kristóf egy világsztár, természetes dolog, hogy ő kerül most a címlapokra. „Számos példát hozhatnék más sportágakból is.

Ha egy csapat ásza nem teljesít jól, nem szerepel vagy valami történik körülötte, nyilvánvalóan a sajtó ezzel van elfoglalva és a közvéleményt elsősorban ez érdekli. Sajnálom, de ennek ez a természete”

– fogalmazott.

Budapestre jön a World Aquatics

Közben kiderült az is, hogy Budapestre teszi át székhelyét a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a World Aquatics (WA), amely hétfőn a magyar fővárosban, a leendő központ helyén tartotta meg díjátadó gáláját, és egy látványos videón bemutatta a központ terveit is. A Duna Aréna közelében felépülő WA-székház edző- és képzési központ, rendezvényhelyszín, valamint hotel is lesz egyben. A WA új központja a tervek szerint 2026 végére készül el az egykori Láng Gépgyár helyén megvalósuló ingatlanfejlesztés részeként, de a szervezet azt tervezi, hogy már 2024 második felében részben hazánkba költözik.

Sós Csaba szerint hatalmas jelentősége van, hogy Budapestre költözik a nemzetközi szövetség, hiszen egy alapsportág szervezetéről van szó. Hozzátette: óriási sportdiplomáciai siker ez, aminek csak örülni lehet.

A fordulókon van még mit javítani

A következő nagy verseny november elején a debreceni rövid pályás országos bajnokság lesz, amelyen Sós Csaba kiemelten figyeli majd, miként oldják meg az indulók a fordulókat, amelyek „viszonylag gyengék” voltak az elmúlt időszakban. Rövid pályán pedig még inkább kiütközik, kiknek okoz ez nehézséget, problémát. Az ob kiváló versenylehetőséget biztosít az egyesületek számára, lehet kísérletezni, gyakorolni, növelni a sorozatterhelést. A szövetségi kapitány megjegyezte: nem az ismeret hiányában kell keresni a magyar úszó fordulóinak gyengeségét. Felhívta a figyelmet arra, hogy

az Egyesült Államokban évente 15-20 rövid pályás versenyt rendeznek, ami hatalmas előnyt jelent az ezeken indulóknak.

A kapitány igyekezett megnyugtatni mindenkit, a magyar úszók nem az októberi időszakban érnek el kimagasló időeredményeket – szemben az ausztrálokkal, akik kora ősszel is képesek világcsúcsokkal kirukkolni. A szakember szerint azért tűnhet úgy, hogy kilenc hónappal az olimpia előtt előrébb tartanak a felkészülésben az ausztrálok, mert nemrég az Ázsia-bajnokságon indultak, „futtában jöttek Budapestre, nem hagytak ki.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 17:15
×
×
×
×