eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A magyar válogatott játékosai a férfi vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország - Egyesült Államok mérkőzés előtt a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 25-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Eljött a nagy nap, negyedszer lehet világbajnok a férfi pólócsapat

A fukuokai világbajnokság döntője 11 órakor kezdődik, az ellenfél Görögország. A magyar válogatott eddigi kilenc, görögök elleni világbajnoki meccsén valamennyiszer nyert, és július elején, a világkupa negyeddöntőjében is győzött ellenük két góllal. Varga Dénes és Vámos Márton másodszor nyerhet vb-aranyérmet.

A magyar férfi vízilabda-válogatott drámai mérkőzésen, Manhercz Krisztián utolsó másodpercben lőtt góljával nyerte meg a spanyolok elleni elődöntőt, így hatodszor lett finalista, mióta egyenes kieséses rendszerben rendezik a világbajnokságot, vagyis 1986 óta. A ma délelőtti, aranyéremről döntő mérkőzésen a görögök lesznek az ellenfelek, akik a legjobb négy között 13-7-re győztek az olimpiai címvédő Szerbia ellen. Görögország története első világbajnoki döntőjére készül, és a magyar válogatottal együtt megszerezte az indulási jogot a jövő évi, párizsi ötkarikás játékokra.

Faragó Tamás, a Nemzet Sportolója azt nyilatkozta az InfoRádiónak, hogy a görögök ellen nagyon nehéz jól teljesíteni, mert a taktikájuk egyedülálló az egész vízilabda kultúrában és minden más labdajátékban is. A 70 éves mesteredző szerint a dél-európai együttes fő célja az, hogy minél jobban elrontsa az ellenfél játékát, amit a magyar női vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya szerint tökéletesen csinálnak, erre kell tehát felkészülni.

Faragó Tamás hozzátette: ha ugyanolyan egyéni teljesítményeket látunk a magyar játékosoktól a görögök ellen is, mint az elődöntőben, akkor bizakodhatunk.

Varga Zsolt szövetségi kapitány a vb-elődöntő után megjegyezte, edzői karrierje egyik legszebb megnyert találkozója volt: „Mindenféleképpen az egyik legnagyobb győzelem, amit átéltem, a spanyolok a véleményem szerint továbbra is a világ egyik legjobb csapata, amelyet csak óriási akarással és hittel lehet felülmúlni.” A szakvezető a görögök elleni fináléval kapcsolatban elmondta: az ellenfél óriási lendülettel és tűzerővel játszik, edzettek is velük közösen, maximálisan felkészülnek rájuk és a játékukból.

Hozzátette: a görög egy rendkívül fegyelmezett és összeszokott csapat, nem véletlenül játszott olimpiai döntőt. A tréner több játékossal is dolgozott már az ellenfél keretéből, és mint elmondta, ennek két oldala van: „Ez nyilván előny, de azért ismerik azokat a formációkat, amiket nekem át kellett adnom szezon közben, biztosan elvisznek ebből néhányat” – fogalmazott a kapitány, aki reméli, hogy a döntőre is megmarad a játékosokban az az elszántság, amelyet a spanyolok ellen látni lehetett. „Bízom benne, hogy maradt még a tankban, amely ezt a tüzet táplálja.”

A magyar válogatott az eddigi világbajnokságokon 3 arany-, 7 ezüst- és 1 bronzérmet nyert, míg a görögök eddig háromszor voltak bronzérmesek: 2005-ben, 2015-ben és legutóbb, 2022-ben. A magyar pólósok 1973-ban, 2003-ban és 2013-ban állhattak fel a dobogó legfelső fokára. Érdekesség, hogy utóbbi két siker alkalmával egyaránt játszott testvérpár a végső győztes magyar csapatban: 20 évvel ezelőtt Varga Tamás és Varga II. Zsolt, tíz esztendővel később pedig Decker Ádám és Decker Attila, hozzájuk csatlakozhat most Vigvári Vendel és Vigvári Vince.

A mieink a lebonyolítási szisztéma 1986-os megváltoztatása óta négyszer veszítettek vb-döntőt (1998, 2005, 2007, 2017), míg 1975-ben, 1978-ban és 1982-ben körmérközések után lettek ezüstérmesek.

Ha Varga Zsolt együttese megnyeri a fukuokai döntőt, beéri az örökranglistán első olaszokat, akik négyszer szereztek világbajnoki címet.

A fukuokai torna két döntőse eddig kilencszer játszott egymás ellen világbajnokságon, és mindannyiszor a magyar csapat ünnepelhetett győzelmet.

A görög válogatott első, magyarok elleni győzelmét 26 éve, az 1997-es athéni világkupa elődöntőjében érte el, akkor 8-4-re verte a mieinket. Ezt követően a 2021-es tokiói olimpiáig kellett várniuk arra, hogy világversenyen ismét nyerjenek ellenünk, ekkor viszont megtették kétszer is: először a csoportban (9-10), majd az elődöntőben (6-9).

A magyar válogatott néhány héttel ezelőtt, a Los Angeles-i világkupa-szuperdöntőben is összecsapott a görögökkel: a negyeddöntőben 6-4-re győzött Varga Zsolt együttese.

A görög csapatnak a 2004-es, hazai rendezésű olimpia – ahol negyedik lett – után nem termett sok babér a nagy tornákon, 2009-ben és 2011-ben ki sem jutott a világbajnokságra. Ebben az időszakban így koncepcióváltásra kényszerültek az utánpótlás-nevelésben, ami néhány éven belül eredményre is vezetett. Azóta olyan világklasszis játékosok jelentek meg a medencékben, mint az FTC-ben játszó Stylianos Argyropoulos, vagy a korábban szintén a Ferencvárossal Bajnokok Ligáját nyert Ioannis Fountoulis, a Jugban légióskodó Konstantinos Kakaris és a tavaly még ott játszó Athanasios Papanastasiou, illetve az idén a Novi Beograddal BL-döntőig jutó Dimitrios Skoumpakis és Angelos Vlachopoulos. Utóbbi játékos két szezont töltött korábban az Eger csapatában, édesanyja súlyos autóbalesete miatt azonban lemondta a fukuokai szereplést.

A görögöknek a magyar válogatotthoz hasonlóan volt egy olyan meccsük a mostani vb-n, melyet az utolsó pillanatokban nyertek meg: a csoporkörben félidőben 4-9-re álltak az amerikaiakkal szemben, a negyedik negyedben pedig 4:50-nél még 10-13 volt az állás, aztán az utolsó bő három és fél percben öt gólt is lőttek. A győztes találatot az utolsó másodpercben Papanastasiou szerezte. Ha azt az összecsapást elveszítik, minden bizonnyal már a negyeddöntőben találkoztunk volna velük.

Ha a magyar csapat megnyeri a szombati döntőt, Varga Dénes és Vámos Márton másodszor lesz vb-aranyérmes.

A magyar vízilabdázás történetében egyetlen játékos mondhatja el magáról ezt: Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség jelenlegi elnöke.

A már említett Faragó Tamás is kiemelte Varga Zsolt szövetségi kapitány klasszisát, és elismerően nyilatkozott a szakemberről, aki a tavalyi Eb-második hely után újabb érmet nyerhet a válogatott élén, nyilván ezúttal az arany megszerzése a cél. Varga Zsolt sorozatban a negyedik magyar szövetségi kapitány, aki az első világbajnokságán a fináléig vezette a csapatot: Kemény Dénes 1998-ban, Perth-ben és Märcz Tamás 2017-ben, Budapesten ezüst-, míg Benedek Tibor 2013-ban, Barcelonában aranyérmet nyert.

A magyar és a görög szövetségi kapitány korábbi klubcsapatuk élén egyszer már meccselt egy nagy trófeáért: 2019-ben, a Bajnokok Ligája hannoveri döntőjében a Varga Zsolt vezette FTC 10-10-es eredménnyel záruló rendes játékidő után, ötméteresekkel győzte le a Theorodos Vlachos által dirigált Olympiakosz Pireuszt.

A magyar játékosok közül legjobban Vámos Márton ismeri a görögöket, ő ugyanis egy éve az Olympiakosz légiósa. „Nagyon jó a görög csapat, két erős centerrel, kiváló átlövőkkel, sok éve együtt játszanak. Ugyanolyan nehéz mérkőzésre számítok, mint a spanyolok ellen, egyáltalán nem lepne meg, ha hasonlóan egy utolsó másodperces góllal, vagy ötméteresekkel dőlne el a találkozó” – mondta az MTI-nek a balkezes pólós, aki a spanyolok elleni összecsapás egyik legfontosabb találatát szerezte, ugyanis az ő óriási bombájával egyenlítettek a magyarok.

Vámos Márton a védekezéssel kapcsolatban azt mondta: „úgy kell csinálni, mintha a hazádat védenéd egy háborúban.” Hozzáfűzte: véleménye szerint a magyar csapat játékosai egyénileg jobbak, mint a görögök, ez jött ki az egyébként rendkívül szervezett és összeszokott spanyolok ellen is.

A fukuokai világbajnokság férfi vízilabdatornájának döntője magyar idő szerint 11 órakor kezdődik.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×