eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, miután átvette a Budapest díszpolgára elismerést a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén, amelyet a szabadság napja alkalmából tartottak az Újvárosháza dísztermében 2014. június 19-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Faragó Tamás: Lenéztek minket a spanyolok, megmutattuk a magyar vízilabda erejét

Bejutott a döntőbe a magyar férfi vízilabda-válogatott a fukuokai világbajnokságon, miután a legjobb négy között 12-11-re legyőzte a spanyolokat. Faragó Tamás olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója az InfoRádióban értékelte a drámai végjátékot hozó elődöntőt.

A magyar férfi válogatott Manhercz Krisztián utolsó másodpercben lőtt góljával nyerte meg a spanyolok elleni találkozót, amivel nemcsak a döntős szereplést harcolta ki Varga Zsolt csapata, hanem biztossá vált az is, hogy ott lehet a 2024-es párizsi olimpián.

Faragó Tamás azzal kezdte értékelését, hogy különösen az utolsó negyedben láthattunk nagyon komoly teljesítményt a magyar játékosoktól. Ezzel együtt megjegyezte, hogy a mérkőzés után a nézők a játékosokkal együtt először azt gondolták, ilyen csoda nem történhet meg, mégis a valóságot éltük át. A Nemzet Sportolója szerint a magyar válogatott egy olyan győzelmet ért el, amely megmutatta a magyar vízilabda erejét és azt is, hogy

klasszis játékosaink vannak, akik képesek vert helyzetből is – a csodában és a tehetségben bízva – megfordítani egy mérkőzést.

Szóba került természetesen Manhercz Krisztián utolsó pillanatokban szerzett gólja is, amiről a mesteredző azt mondta, ez a megoldás is jól szemléltette a magyar vízilabda erejét, nevezetesen azt, hogy „mi a semmiből is képesek vagyunk egy mérkőzést megfordítani és a semmiből is képesek vagyunk gólt lőni”.

A spanyolok különösen a második és a harmadik negyedben játszottak jól, a harmadik játékrész elején már három góllal is vezettek 7-4-re, akkor úgy tűnt, behúzzák a meccset. Faragó Tamás úgy gondolja, hogy az ellenfél eltaktikázta az összecsapást, majd még erősebben fogalmazott, szerinte a spanyolok lenézték a magyar csapatot. „Ahányszor találkoztunk velük az elmúlt években, mindig simán nyertek és mindig meg tudták tartani a megszerzett 2-3 gólos előnyüket. Most is így volt, de aztán az utolsó negyedben minden megfordult, akkor jöttek a csodák. Vámos, Manhercz, Zalánki – és a többieket is sorolhatnám – fantasztikus megoldásokat választottak”.

Az olimpiai bajnok azt látta, hogy a spanyol játékosok a mérkőzés végére összezuhantak és nem tudtak mit kezdeni a magyarokkal. Taktikailag sokkal jobb volt a magyar csapat és

kiemelte Varga Zsolt klasszisát és stratégiáját, különösen annak tudatában, hogy több fontos gólt is szerzett a magyar válogatott a center pozícióból.

„Mindig valaki más ment be centerbe, nem azt a klasszikus, kicsit ortodox játékot láthattuk a magyaroktól, hanem egy nagyon pörgős, nagyon látványos komplex játékot mutattak be, ami valójában megzavarta a spanyolokat, akik bár tökéletesen tudnak zónázni, mégis négy magyar játékos gólt tudott lőni centerből” – mondta Faragó Tamás.

Faragó Tamás emlékeztetett, hogy Magyarországon a vízilabda a legsikeresebb csapatsportág, kilenc olimpiai aranyérmet nyertek a magyar pólósok, és ugyan nagy öröm, hogy ismét sikerült megszerezni a vb-döntőbe jutással az olimpiai kvótát, ez tulajdonképpen az állandó sikerek miatt természetes és gyakorlatilag elvárható dolog. „Rajki Béla bácsit idézve nálunk már a 2. hely is kudarc volt, ennek megfelelően mi arra készülünk, hogy nemcsak a világbajnokságot, hanem az olimpiát is megnyerjük”.

Varga Zsolt csapata a szombati vb-döntőben a görögökkel játszik, akik nagy fölénnyel, 13-7-re nyertek a legjobb négy között a szerbek ellen. Faragó Tamás úgy véli, hogy

a görög válogatott ellen nagyon nehéz játszani,

elsősorban azért, mert az ő taktikájuk egyedülálló az egész vízilabda kultúrában és minden más labdajátékban is. A görögök taktikája abból áll valójjában, hogy miként lehet az ellenfél játékát elrontani, amit a magyar női vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya szerint tökéletesen csinálnak, erre kell tehát felkészülni.

Faragó Tamás hozzátette: ha ugyanolyan egyéni teljesítményeket látunk a magyar játékosoktól a görögök ellen is, mint az elődöntőben, akkor bizakodhatunk.

A Nemzet Sportolója kitért a női válogatottra is, amely pénteken az ötödik helyért száll vízbe, az ellenfél az amerikai csapat lesz. „Ez kicsit szomorú, de le kell vonni a tanulságokat, és örülni kell annak, hogy az elmúlt években mindig sikerült érmet szereznünk, jól szerepelnünk. Ez most egy kicsit megcsúszott, de azt azért hozzá kell tennem, hogy ha esetleg kikapunk az amerikaiaktól, akkor két vereséggel leszünk hatodikok, miközben a tavalyi világbajnokságon két vereséggel ezüstérmesek lettünk”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×