eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A brazil Richarlison ollózó mozdulattal lövi be második gólját a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának első fordulójában játszott Brazília-Szerbia mérkőzésen a Loszaíl Stadionban 2022. november 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Richarlison, a vb-csodagól szerzője: „Egyszer egy fickó a fejemhez szegezte a fegyvert”

Richarlison, azaz Richarlison de Andrade csak hét évvel azt követően született, hogy – a mostani vb előtt – legutóbb egy brazil futballista két akciógólt szerzett a válogatott első mérkőzésén, egy világbajnokságon. Careca a svédek elleni, 32 évvel ezelőtti duplája óta az arany-zöld mezesek két világbajnoki címet nyertek, s még egyszer a döntőig jutottak.

Richarlison egy olyan államban született (Espirito Santo), ahonnan korábban ritkán emelkedtek ki futballsztárok. Egy ötvenezres, ottani léptékkel kisvárosban, Nova Veneciában. Mondjuk úgy: nem volt egyszerű a gyerekkora, ahogyan a legtöbb brazil futballsztárnak sem.

Miután Angliába igazolt, elmesélte egy interjúban: „Az életem többször véget is érhetett volna azért, mert rosszkor vagyok rossz helyen.

Egyszer egy fickó a fejemhez szegezte a fegyvert, mert azt hitte, drogdíler vagyok, aki megpróbálja elvenni a helyét.

Megijedtem. Azt gondoltam, ha meghúzza a ravaszt, meghalok. De túléltem, és továbbléptem. Volt egy álmom, hogy labdarúgó legyek, az edzésekre koncentráltam, és elértem a célomat. Mindig a helyes döntéseket hoztam, és Isten a megfelelő helyekre vezérelt.”

Szeretettel beszél Nova Veneciáról és annak Rubia nevű negyedéről, de azt sem titkolta: „Ahol éltem, sok ember kábítószerezett és tartott fegyvert, így bár csendes, de veszélyes környék volt. Többször kínáltak füvet, de hála Istennek soha nem szívtam el. A futballiskolám edzői rendőrök voltak, akik vigyáztak ránk, mindig jó tanácsokat adtak nekem és a bátyámnak.”

Tizenhét évesen Belo Horizonte városába, Minas Geraisba igazolt, az America Mineiróhoz. Egyetlen szezont töltött csak ott, aztán elvitte a Fluminense, Rio de Janeiro piros-fehér-zöld klubja. Ott aztán nagyon ment neki, a menedzsere angliai szerződést ütött nyélbe. Richarlison Londonba költözött, a Watford csatára lett.

Ő volt az egyetlen játékos a csapatában, aki a Premier League 2017–2018-as szezonjának minden fordulójában játszott, öt gólt szerzett. A Watford szívesen megtartotta volna, de túlságosan csábító volt, hogy 23 millió fontot kereshet a brazil csatáron. Hiszen 11,2 millióért vette és 35 millió fontért adta el az Evertonnak. Ráadásul olyan bónuszokat kikötve, amik még feljebb srófolhatják az árat.

Richarlison négy idény töltött a liverpooli kékeknél, 152 hivatalos meccsen 53 gólt szerzett, ami kiváló mutató egy olyan csapatban, ami még közepesnek is alig volt mondható az angol élvonalban.

Idén a Tottenham már ötvenmilliót sem sajnált érte, Richarlison Hary Kane és Szon Hung Min, illetve a horvát Ivan Perisic mellé került a Spurs támadósorába. A klubjában egyelőre nem olyan eredményes, mint a válogatottban.

A szerbek elleni duplája után nyilvánosságra került, hogy 2018. szeptember 7. óta, amióta bemutatkozott a válogatottban, senki sem szerzett nála több gólt az arany-zöld (esetenként fehér vagy kék) mezben. 2022-ben hét mérkőzésen 9, összességében 39 találkozón 19 gól a mérlege.

Egyelőre.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×