eur:
393.81
usd:
368.19
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
José Mourinho, az AS Roma vezetőedzője a labdarúgó Konferencia-liga nyolcaddöntőjének AS Roma-Vitesse visszavágó mérkőzésén a római Olimpiai Stadionban 2022. március 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari

A milánói klubok az esélyesek, Mourinho Farkasai okozhatják a meglepetést

A legerősebb négy európai futballbajnokság közül utolsóként, ma este fél hétkor Milánóban és Genovában egyszerre kezdődik a Serie A 2022–2023-as idénye. Az olaszok számon tartják, hogy ez lesz a 121. bajnokságuk, ebből a 91. ligarendszerű.

A La Gazzetta dello Sport, Európa egyik legnépszerűbb sportnapilapja szerint a két milánói klub csatája várható az aranyért, pontosabban a bajnoki jelvényért, a scudettóért. Mindkettő, a címvédő AC Milan és 2021 bajnoka, az Internazionale is 19-szer volt eddig bajnok, 16-szor második, indul a különverseny a huszadik elsőségért. A Gazzetta egyébként röviden összefoglalta a szezon esélyeit: „Kezdés a nyár közepén, majd 52 nap szünet a világbajnokság miatt. Új torna kezdődik ma, a milánói klubok a pole-ban, a 20. bajnoki címüket keresik. A Juventus a csúcsra visszatérésben bízik, Mou AS Romája az átigazolási piac királya, a Napoli fut utána.”

A szezon első szakasza mától november 13-ig tart. Ezt követően csak 2023. január 4-én folytatódik a Serie A. Az idény utolsó hétvégéje június 4-én lesz, ha csak nem lesz az első és a második, illetve a 17. és a 18. helyen pontegyenlőség, újdonság, hogy akkor „döntőt” játszanak a bajnoki címért, illetve a bennmaradásért.

A Corriere dello Sport szerint máris eladtak minden jegyet Milánóban, Torinóban, Leccében és Salernóban, óriási az érdeklődés a rajt iránt egy különleges szezonban, amelyet megtör majd a katari világbajnokság, függetlenül attól, hogy az olasz válogatott nem jutott ki a tornára. Állítólag az olasz liga a november-decemberi időszakra egy különlegességgel készül: a csapatok az Egyesült Államokban játszanának egy tornát, természetesen a vb-szereplő futballisták nélkül.

A magyarázat: az észak-amerikai piac egyre fontosabbá válik a Serie A számára, a Genoa tavaly a hatodik élvonalbeli csapat lett, amelynek amerikai tulajdonosa, vagy amerikai tulajdonosa is van, csatlakozva az AC Milanhoz, a Fiorentinához, az AS Romához, a Speziához és a Veneziához, míg a kanadai Joey Saputo irányítja a Bolognát.

A torna egy héttel a világbajnokság kezdete után kezdődne Orlandóban, csoportkörrel, majd a negyeddöntőktől kieséses rendszerben.

De visszatérve a bajnoki szezonra: a csapatok eddig több mint 616 millió euróért vettek, körülbelül 600 millióért adtak el játékosokat, igyekszik mindenki ügyelni a költségvetésére. Kiugrónak számít a Milan és az Inter nagyjából 30 milliós vesztesége (Simone Inzaghi, a fekete-kékek edzője már közölte, kész a keret), de még feltűnőbb, hogy a tavasszal gyengén szereplő Atalanta ötvenmilliós veszteségnél tart. Két újonc, Silvio Berlusconi Monzája (-23,90 millió euró) és a Cremonese (-19,5 millió euró) sem garasoskodott, vagy centeskedett, ha van ilyen szó.

Ugyanakkor a Torino 21,9, a Sampdora 22, a Fiorentina 22,6, a Sassuolo 30,6, a Bologna 31,9, az AS Roma pedig 34,35 millió eurós nyereséggel áll eddig. Eddig, mert a rajt ellenére még két és fél hétig nyitva a piac, a Tuttosport szerint, például, a Juventus még meg akarja szerezni Memphis Depayt a Barcelonától és Leandro Paredest a PSG-től. Diego Simeone fia, Giovanni Simeone a Napolihoz tart.

Az élcsapatok egyike sem váltott edzőt, az átigazolások pedig kevéssé írták át az erőviszonyokat. Mindazonáltal a leginkább José Mourinho AS Romája erősödött meg, legjobban pedig a Juventus változott.

A Football Italia nevű portál így látja az esélyeket: „Úgy tűnik, hogy 2022–2023-ban egy újabb milánói csata várható az elsőségért, a Napoli, a Juventus, a Lazio és a Roma pedig mind javítani szeretne az előző szezonhoz képest. Ha valakik, akkor José Mourinho bordó-sárgái tűnnek a legjobbnak ahhoz, hogy háromesélyessé bővítsék harcot vívjon a bajnoki címért.”

Ami a legerősebb kerettel rendelkezőket illeti, az AC Milanhoz érkezett Adli (Bordeaux), Plizzari (Lecce), Pobega (Torino), Brescianini (Monza), Origi (Liverpool) és De Ketelaere (FC Bruges), távozott Kessie, Hauge, Romagnoli. Duarte, Colombo, Castillejo és Caldara.

Az Internél Onana (Ajax), Salcedo (Spezia), Agoume (Brest), Dalbert (Cagliari), Brazao (Cruzeiro), Mhitarjan (Roma), Asllani (Empoli), Bellanova (Cagliari), sőt, kölcsönbe visszatért Lukaku (Chelsea). Távozott Caicedo, Perisic, Ranocchia. Vecino, Satriano, Kolarov, Radu, Sensi, Esposito, Vidal, Vanheusden, Pirola. Lazaro, Pinamonti és Alex Sánchez.

A Juventushoz eddig Di Maria (PSG), Pogba (Manchester Utd), Rovella (Genoa), Bremer ((Torino), Kosztics (Eintracht Frankfurt), valamint Fagioli (Cremonese), Pjaca (Torino, Beruatto ((Pisa), Delli Carri és Dragusin (Salernitana), Clemenza (Pescara), Olivieri (Perugia), Vrioni (WSG Tirol), Gatti (Frosinone) csatlakozott, távozott Dybala, Chiellini, Bernardeschi, Morata, De Ligt, Ramsey, Pellegrini, valamint a kevésbé ismert játékosok közül Mandragora, Frabotta, Ihattaren, Zanimacchia, De Winter, Cambiaso, Brunori, Chibozo.

Az AS Roma feltétlenül erősödött Matics ((Manchester United), Svilar (Benfica), Celik (Lille), Dybala (Juventus) és Wijnaldum (PSG) érkezésével, Kluivert és Calafiori visszatért kölcsönből. Elment tizenhat játékos, köztük Maitland-Niles, Ünder Cengiz, Pau Lopez, Robin Olsen és Veretout is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×