eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás előfutamában a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 23-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Milák Kristóf 60 millió forintot úszott össze a vb-n

A világcsúcs többet ér, mint a két aranyérem összesen, és ehhez jön még az állami jutalmazás.

A nemzetközi szövetség 5,72 millió dollárt oszt szét a budapesti vizes világbajnokság helyezettjei között. Az összeg megegyezik a 2019 kvangdzsui vb díjazásával, ám a világcsúcsokat ezúttal bőkezűbben, 50 ezer dollárral jutalmazza a FINA. A legnagyobb rész az úszóknak jut, 2,73 milliót különítettek el a döntősök djíazására. Az aranyérmesek 20 ezer dollárt, a másodikok 15 ezret, a harmadikok 10 ezret kapnak. A negyedik 6 ezer dollárt vihet haza, innen lefelé ezer dollárral csökken a díjazás helyezésenként. A váltóknál a teljes csapatnak jár a megszabott összeg, nem fejenként.

Ezek alapján Milák Kristóf kétszer 20 ezer dollárt kapott a 100 és a 200 méteres pillangóúszás megnyeréséért, és a két gyorsváltó ötödik helye után még kétszer 1250. Ehhez jön még a 200 pillangó elképesztő világrekordjáért járó 50 ezer, így a FINA 92 500 dollárt, 35,15 millió forintot utalhat a magyar klasszisnak.

A magyar állam is díjazza a világversenyeken érmes sportolókat. Legutóbb 2020 decemberében döntöttek a jutalmakról, az olimpiai helyezések mellett ez a rendelet tartalmazza az Eb-k és vb-k dobogósainak támogatását is. Mivel a vizes vb-t elvben kétévenként rendezik, egy aranyérem 12,5 millió forintot ér – Milák a kettőért tehát 25 millió forintot kap.

Így összesen a két arany melllett 60,15 millió forinttal lett gazdagabb a magyar úszó.

Milák a tokiói olimpia után 100 millió forintot kapott, akkor egy arany-, egy ezüstérme, és egy ötödik helye volt.

Ami a többieket illeti, Szabó Szebasztián egy negyedik, egy hatodik és egy váltós ötödik hely után 11250 dollár kap (4,275 millió forint), Hosszú Katinka a negyedik és a hetedik helye után 9 ezer dollárra (3,42 millió forint) számíthat. Németh Nándor egyéniben hatodik volt, a két váltóval ötödik, ezek után 6500 dollárt (2,47 millió forint) kap.

A nyíltvízi úszóknál is hasonló a díjazás, a dobogósok 20, 15 és 10 ezer dollárt kapnak, a többi helyezettnél viszont ezer dollár a különbség a medencés számokhoz képest. Vízilabdában az aranyérmes csapat 80 ezer dollárt kap, a második 70-et, a harmadik 60-at. Ezekben a számokban még a vb második hetén is gyűjtögethetik az érmeket és az ezzel járó pénzdíjakat a magyar sportolók a budapesti viadalon.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×