eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A világelső szerb Novak Djokovic a földön fekve ünnepel, miután kilencedszer nyerte meg a férfi egyes küzdelmeit az ausztrál nemzetközi teniszbajnokságon Melbourne-ben 2021. február 21-én. Djokovic a döntőben 7:5, 6:2, 6:2-re legyőzte az orosz Danyiil Medvegyevet.
Nyitókép: MTI/AP/Hamish Blair

Egyre biztosabb, hogy Novak Djokovic PCR-tesztjének dátuma nem stimmel

A BBC részletes kutatása megerősíti a már január elején felmerült aggályokat: az állítólag december 16-án levett teszt sorszáma alapján tíz nappal későbbi kellene, hogy legyen.

Sehogy sem illik a Szerbiában december 16-a környékén levett tesztek sorszámai közé annak az eredménynek a száma, amelyet Novak Djokovic azzal nyújtott be, hogy pozitivitása révén mentesülhessen az Ausztrália megkívánta oltottsági követelmény alól. A december 22-ei dátumú, negatív tesztje sorszáma alacsonyabb, mint az elméletileg hamarabb elkészítetté.

A vízumot végül nem kapta meg a teniszező, aki így nem vehetett rész az Austral Openen, de nem a tesztek sorszámaiban tapasztalható anomália adta az indokot erre, írja a BBC cikke.

Németek figyeltek fel a furcsaságra

A furcsaságra elsőként a Zerforschung nevű német kutatócsoport figyelt fel, majd felfedezésükről Novak Djokovic időutazó PCR-tesztjei címmel írtak blogbejegyzést. A Der Spiegellel együttműködve a német lapban is megjelentették az eset leírását.

Az ausztrál hatóságoknak beadott papírok közt ugyanakkor található egy olyan dokumentum is, amelyben

Szerbia hivatalos egészségügyi szervének vezetője erősíti meg azt, hogy a tesztek időpontjai helyesen vannak feltüntetve

az eredményeken.

Novak Djokovic Szerbiában végeztette el a teszteket: minden tesztek egyedi azonosítókódja van. A BBC annak igyekezett utánajárni, hogy a növekedő számsor utal-e a kronológiai sorrendre: ha ez így van, az megkérdőjelezi az előbb elvégzett, mégis magasabb sorszámú teszt valódiságát.

Több tucat tesztet vizsgáltak meg

Ehhez 21 olyan teszt sorszámát használták fel, melyeket a BBC Szerbiában dolgozó munkatársai végeztettek, illetve 35 további teszteredmény sorszámát használták fel Milovan Suvakovtól, aki Amerikában élő adatkutató és a Twitteren tette közzé eredményeit. A BBC-nek PDF-ben is elküldte ezeket.

A tesztek sorszámai kapcsán azt figyelték meg, hogy kronológiai sorrendbe illeszkednek: minél alacsonyabb a sorszám, annál korábban készült a teszt.

Csak Djokovic eredménye lóg ki a sorból

– vannak más, december 16-án készült teszteredményeik is, amelyek illeszkednek abba.

A Djokovic által december 16-inak nevezett teszt sorszáma alapján inkább a december 25–28. között elvégzett tesztek közé illeszkedik: ezt az magyarázná, ha ebben az intervallumban készítették volna.

Djokovic és a szerb hatóságok hallgatnak

A BBC cikke arra is kitér, hogy tudatában vannak annak, hogy két különböző labor készítette a két különböző tesztet, így elméletileg lehetséges lenne, hogy az egyes laboroknak előre kiutalt sorszámokból válogatva kapott magasabb sorszámot december 16-án Djokovic. Ennek ellentmond azonban, hogy van két olyan teszteredmény is a birtokukban, mely két, illetve négy nappal december 16. után készült ugyanabban a laborban, ahol Djokovic pozitív tesztje. Ezek sorszáma alacsonyabb annál.

Ráadásul a BBC által vizsgált eredmények nyolc különböző laborból származnak, mégis kronológiai sorrendbe tehetők sorszámaik alapján.

A BBC mind a szerb hatóságokat, mind Djokovicot kommentárra szerette volna bírni, de egyik fél sem nyilatkozott.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×