INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

djokovic

pcr-teszt

koronavírus

A világelső szerb Novak Djokovic a földön fekve ünnepel, miután kilencedszer nyerte meg a férfi egyes küzdelmeit az ausztrál nemzetközi teniszbajnokságon Melbourne-ben 2021. február 21-én. Djokovic a döntőben 7:5, 6:2, 6:2-re legyőzte az orosz Danyiil Medvegyevet.

Egyre biztosabb, hogy Novak Djokovic PCR-tesztjének dátuma nem stimmel

Infostart

A BBC részletes kutatása megerősíti a már január elején felmerült aggályokat: az állítólag december 16-án levett teszt sorszáma alapján tíz nappal későbbi kellene, hogy legyen.

Sehogy sem illik a Szerbiában december 16-a környékén levett tesztek sorszámai közé annak az eredménynek a száma, amelyet Novak Djokovic azzal nyújtott be, hogy pozitivitása révén mentesülhessen az Ausztrália megkívánta oltottsági követelmény alól. A december 22-ei dátumú, negatív tesztje sorszáma alacsonyabb, mint az elméletileg hamarabb elkészítetté.

A vízumot végül nem kapta meg a teniszező, aki így nem vehetett rész az Austral Openen, de nem a tesztek sorszámaiban tapasztalható anomália adta az indokot erre, írja a BBC cikke.

Németek figyeltek fel a furcsaságra

A furcsaságra elsőként a Zerforschung nevű német kutatócsoport figyelt fel, majd felfedezésükről Novak Djokovic időutazó PCR-tesztjei címmel írtak blogbejegyzést. A Der Spiegellel együttműködve a német lapban is megjelentették az eset leírását.

Az ausztrál hatóságoknak beadott papírok közt ugyanakkor található egy olyan dokumentum is, amelyben

Szerbia hivatalos egészségügyi szervének vezetője erősíti meg azt, hogy a tesztek időpontjai helyesen vannak feltüntetve

az eredményeken.

Novak Djokovic Szerbiában végeztette el a teszteket: minden tesztek egyedi azonosítókódja van. A BBC annak igyekezett utánajárni, hogy a növekedő számsor utal-e a kronológiai sorrendre: ha ez így van, az megkérdőjelezi az előbb elvégzett, mégis magasabb sorszámú teszt valódiságát.

Több tucat tesztet vizsgáltak meg

Ehhez 21 olyan teszt sorszámát használták fel, melyeket a BBC Szerbiában dolgozó munkatársai végeztettek, illetve 35 további teszteredmény sorszámát használták fel Milovan Suvakovtól, aki Amerikában élő adatkutató és a Twitteren tette közzé eredményeit. A BBC-nek PDF-ben is elküldte ezeket.

A tesztek sorszámai kapcsán azt figyelték meg, hogy kronológiai sorrendbe illeszkednek: minél alacsonyabb a sorszám, annál korábban készült a teszt.

Csak Djokovic eredménye lóg ki a sorból

– vannak más, december 16-án készült teszteredményeik is, amelyek illeszkednek abba.

A Djokovic által december 16-inak nevezett teszt sorszáma alapján inkább a december 25–28. között elvégzett tesztek közé illeszkedik: ezt az magyarázná, ha ebben az intervallumban készítették volna.

Djokovic és a szerb hatóságok hallgatnak

A BBC cikke arra is kitér, hogy tudatában vannak annak, hogy két különböző labor készítette a két különböző tesztet, így elméletileg lehetséges lenne, hogy az egyes laboroknak előre kiutalt sorszámokból válogatva kapott magasabb sorszámot december 16-án Djokovic. Ennek ellentmond azonban, hogy van két olyan teszteredmény is a birtokukban, mely két, illetve négy nappal december 16. után készült ugyanabban a laborban, ahol Djokovic pozitív tesztje. Ezek sorszáma alacsonyabb annál.

Ráadásul a BBC által vizsgált eredmények nyolc különböző laborból származnak, mégis kronológiai sorrendbe tehetők sorszámaik alapján.

A BBC mind a szerb hatóságokat, mind Djokovicot kommentárra szerette volna bírni, de egyik fél sem nyilatkozott.

Nyitókép: MTI/AP/Hamish Blair
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018