eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A szerb Novak Djokovic az amerikai Taylor Fritz ellen játszik a párizsi keménypályás férfi tenisztorna negyeddöntőjében 2021. november 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

Djokovic hajlandó megfizetni az elveinek az árát

Állítása szerint nem oltásellenes Novak Djokovic, ugyanakkor hajlandó arra, hogy további trófeák megnyerésének lehetőségéről is lemondjon – inkább, minthogy kényszerítsék a koronavírus elleni vakcina felvételére. Mint ismert, a szerb világelső címvédőként nem indulhatott el az év első Grand Slam-tornáján, miután hosszú hercehurca végén visszavonták a vízumát és kiutasították Ausztráliából. Ezzel lemaradt annak lehetőségéről, hogy minden idők legsikeresebb teniszezője legyen a GS-versenyek történetében, helyette Rafael Nadal lett az egyeduralkodó.

Novak Djokovic a BBC-nek adott exkluzív interjújában úgy fogalmazott, nem kellene őt az oltásellenes mozgalommal azonosítani, viszont hisz abban, hogy az egyéneknek joguk van eldönteni azt, beoltatnák-e magukat avagy sem, és nem lenne szabad őket kötelezni a vakcina felvételére. „Sohasem voltam oltásellenes, de a szabad választás pártján állok, vagyis mindenki dönthesse el maga, mit enged a testébe juttatni” – idézi a magyarnemzet.hu a klasszis szavait, aki azt is elárulta, hogy gyerekként ő is megkapta a kötelező oltásokat.

Ismeretes, a szerb világelső teniszező nem oltatta be magát a koronavírus elleni vakcinával, emiatt végül nem vehetett részt az év első Grand Slam-tornáján, az Australian Openen. Pedig a 34 éves sportoló annak tudatában vágott neki a déli túrának, hogy győzelem esetében megelőzhette volna az akkor egyaránt húsz GS-sikerrel rendelkező svájci Roger Federert és a spanyol Rafael Nadalt. Djokovic azonban oltatlanul utazott ki Ausztráliába, a vízumát visszavonták, majd kiutasították a szigetországból. Nadal élt a vissza nem térő lehetőséggel, s megnyerte a tornát, huszonegy Grand Slam-győzelmével a férfitenisz egyeduralkodója lett.

Bevallása szerint Djokovic bár erősen motivált, hogy történelmet írhat, a jövőbeli trófeák megnyerésének érdekében sem hajlandó beoltatni magát. „Hajlandó vagyok megfizetni, ha ez az ára” – válaszolta, amikor arról kérdezték, elveihez való ragaszkodása érdekében kihagyná-e a Roland Garrost és Wimbledont, az év következő két Grand Slam-tornáját:

„A címeknél és minden másnál fontosabb, hogy én döntsek a saját testemről”

– tette hozzá a sportoló megjegyezve, hogy azért reménykedik benne, hogy egyes versenyeken változnak az indulási feltételek, mert szeretne még hosszú éveken keresztül teniszezni.

Ugyanakkor nem zárkózik el teljesen attól sem, hogy a jövőben felvegye a koronavírus elleni vakcinát – mondta. „Megértem, hogy az emberek a világon mindent megtesznek azért, hogy féken tartsák a járványt, és remélhetőleg a jövőben véget vessenek a pandémiának” – fogalmazott a szerb klasszis.

Politikai okok miatt toloncolták ki?

Az interjú során Djokovic természetesen nem kerülhette el a kitoloncolására vonatkozó kérdéseket, hiszen korábban gyakran keveredett ellentmondásokba. Sokan úgy vélték, „jól jött” neki, hogy december közepén pozitív eredményt hozott a Covid-tesztje, így mentesülhetett volna az oltási kötelezettség alól az Australian Openen.

„Tudom, hogy sokan kritizáltak emiatt. Hozzám is eljutottak azok a hangok, miszerint szerencsés voltam, kényelmes helyzetbe kerültem azzal, hogy megfertőződtem. De nem szerencsés és nincs kényelmes helyzetben az, aki elkapja a Covidot. Emberek milliói küzdenek a koronavírus következményeivel világszerte, ezért nagyon komolyan veszem ezt. Nem szeretném, ha valaki azt hinné, ügyeskedtem valamivel a saját érdekemben, hogy pozitív legyen a PCR-teszem eredménye, és így elutazhassak Ausztráliába” – húzta alá, majd határozott nemmel válaszolt, amikor arról kérdezték, tud-e róla, hogy bárki is szabotálta volna a teszteredményét.

A szerb klasszis azt is hangoztatta, hogy politikai okok miatt utasították ki Ausztráliából.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×