INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

súlyemelés

sport

alapszabály

reform

A reformok útjára lépett a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség

A reformok útjára lépett a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség

Infostart / MTI

Az olimpiáról való kitiltás, doppingügyek és más gondok árnyékában új alapszabályt fogadott el és így a reformok útjára lépett a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF).

Az új "alkotmányt" az IWF katari kongresszusán vasárnap szavazták meg a képviselt 133 tagország küldöttei, akiknek – az insidethegames.biz beszámolója szerint – több mint kilencven százaléka voksolt igennel a változásokra.

Ezt hónapok óta követelte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is, amely kilátásába helyezte, hogy a – mindenekelőtt az ismétlődő doppingügyek, a korszerűtlen irányítás jellemezte – súlyemelés lekerülhet a 2024-es párizsi olimpia műsoráról.

Az új alapszabály jóváhagyása az első jelentős lépésnek tekinthető fejlemény az IWF életében, amelyet hosszú ideje állóháború jellemzett a reformerek, és a pozícióihoz ragaszkodó régi vezetés tagjai között. Az elnökségnek jelenleg is egyharmada, hét személy olyan nemzeti szövetséget képvisel, amelyekben visszatérően magas a doppingesetek száma, az új alapszabály értelmében ilyen tagjai a jövőben nem lehetnek az IWF vezető testületének.

A "régi gárda", s a főleg brit és amerikai reformerek között hónapok óta tartó konfliktus részbeni elcsendesedését jelzi a dohai szavazás végeredménye, amely – a portál által idézett Phil Andrews, az Egyesült Államok súlyemelő-szövetségének vezérigazgatója szerint – "a legnagyobb előrelépés a sportág történetében". Az új alapszabály az eddigi gyakorlattal szemben befolyáshoz juttatja magukat a súlyemelőket a sportág irányításában, három helyet is biztosítva a sportolóknak a majdani elnökségben. Az elfogadott dokumentum támogatja a nemek közötti egyenlőséget, és az IWF-től független, külső felügyeletet garantál a minden korábbinál hatékonyabb doppingellenes fellépésben.

A nemzetközi szövetség tisztújító kongresszusának időpontja még nem ismert, az új vezetést választó csúcsfórumot valószínűleg az év utolsó heteiben tartják meg.

Aján Tamás, aki 2000 óta irányította az IWF-t, tavaly áprilisban azután távozott az elnöki posztról, hogy doppingesetek leplezése mellett pénzügyi visszaélésekkel és szavazatvásárlással vádolták meg a Richard McLaren kanadai ügyvéd készítette jelentésben. A NOB égisze alatt működő Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) idén júniusban bűnrészességgel és manipulációval vádolta meg Aján Tamást, több volt vezetővel együtt.

Nyitókép: MTI/EPA/Paul Buck
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018