INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

wada

iwf

súlyemelés

dopping

Súlyemelők doppingmintáinak hamisítására derített fényt a WADA

Súlyemelők doppingmintáinak hamisítására derített fényt a WADA

Infostart / MTI

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) csütörtöki bejelentése szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnél (IWF) végzett hároméves nyomozás során bizonyítékokat találtak doppingminták hamisítására, valamint arra, hogy "hasonmások" helyettesítettek sportolókat a mintavételek során.

A WADA közölte: hat ország 18 súlyemelőjét gyanúsítja azzal, hogy hamis doppingmintát szolgáltatott, és a mintavételi folyamatban "hasonmások" személyesítették meg őket.

A WADA 2017-ben, több különböző tárgyú vizsgálatot indított, ezek során többek között a vizeletminták kicserélésének ügyében kezdtek nyomozásba, valamint igyekeztek utánajárni azoknak a vádaknak, melyek szerint egy magas rangú IWF-tisztviselő pénzt kapott azért, hogy elintézze, ne ellenőrizzék az orosz sportolókat. Egy harmadik WADA-vizsgálat azért indult, mert állítólag a romániai súlyemelésben szervezett doppingolás folyt, valamint az ebben érintettek védelmet kaptak ellenszolgáltatásért cserébe.

"A WADA megdöbbent a vizsgálatok eredményein, mert ebből az látszik, hogy a tiszta sportolóknak túl hosszú ideig kellett megküzdeniük a sportágukban jelen lévő doppingkultúrával" - jelentette ki Witold Banka, a WADA elnöke.

Az IWF egyelőre nem kommentálta a WADA bejelentéseit.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetségben zajló válság az idei év elején kezdődött, amikor az ARD német televízió korrupciós vádakat fogalmazott meg egy riportban Aján Tamás akkori elnökkel kapcsolatban. A magyar sportdiplomata áprilisban lemondott posztjáról, de e hét kedden már a harmadik tag lépett ki a szervezet elnökségéből.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018