INFORÁDIÓ
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita

aján tamás

nemzetközi súlyemelő szövetség

vádemelés

doppingvétség

korrupció

Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség korábbi elnöke a Magyar Olimpiai Bizottság budapesti közgyűlésén 2020. június 20-án.

Az ITA bűnrészességgel és manipulációval vádolta meg Aján Tamást

Infostart / MTI

A korábbi sportvezető még tavaly januárjában keveredett korrupciós és doppingbotrányba.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) égisze alatt működő Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) bűnrészességgel és manipulációval vádolta meg Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) tavaly áprilisban lemondott elnökét.

Az ITA-t novemberben kérte fel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), hogy vizsgálódjon Aján Tamás és további vezetők ügyében.

A tesztelő ügynökség többek között azt ellenőrizte, hogy a magyar sportdiplomata hivatali ideje alatt követett-e el szabálysértést, nevezetesen azzal, hogy doppingeseteket tussolt el.

Nicu Vlad ellen, aki jelenleg az IWF alelnöke és a román szövetség elnöke, ugyanezek a vádak, míg a török Hasszan Akkust - aki az európai szövetség első embere - hamisítással vádolja az ITA.

Az ITA vizsgálata alapján 29 olyan doppingvétség történt a múltban, amelyeket nem szankcionáltak, illetve az ezekhez kapcsolódó bizonyítékokat megsemmisítettek. A csütörtökön közétett eredmények szerint az adminisztrációs ellenőrzés hiánya, a nyilvántartási listák pontatlan vezetése és a kaotikus szervezeti felépítés mellett joghatósági hibák is közrejátszottak a szabálysértésekben, akárcsak a "közömbösség, a közvetlen hanyagság, a bűnrészesség és legrosszabb esetben a kirívó és szándékos leplezés".

Az IWF hangsúlyozta, hogy történelminek tekinti a mostani vizsgálatot, és teljes mértékben elkötelezett a korábbi vagy jelenlegi tisztviselők elleni szankciókban.

Michael Irani, az IWF jelenlegi elnöke jelezte: megdöbbentőnek tartja az ITA-jelentést, szerinte teljes árulást követtek el a sportággal szemben azok, akiket megbíztak a súlyemelés vezetésével.

Az ITA-val együttműködő WADA üdvözölte a jelentést. Witold Banka WADA-elnök kitért rá, hogy az általa vezetett szervezetet nagyon felháborították a feltárt esetek, és a WADA továbbra is szorosan együttműködik az ITA-val, valamint a bűnüldöző szervekkel, hogy segítsen kideríteni a sok éven át rejtegetett igazságokat.

A tesztelő ügynökség azt is vizsgálja, hogy indítható-e jogi eljárás Aján Tamás és a többiek ellen, és szankcionálható-e az IWF 82 éves ex-elnöke.

Aján Tamás, aki 2000 óta irányította az IWF-t, azután távozott az elnöki posztról, hogy doppingesetek leplezése mellett pénzügyi visszaélésekkel és szavazatvásárlással vádolták meg a Richard McLaren kanadai ügyvéd készítette jelentésben.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018