eur:
382
usd:
354.15
bux:
58424.86
2023. december 8. péntek Mária
Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség korábbi elnöke a Magyar Olimpiai Bizottság budapesti közgyűlésén 2020. június 20-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Az ITA bűnrészességgel és manipulációval vádolta meg Aján Tamást

A korábbi sportvezető még tavaly januárjában keveredett korrupciós és doppingbotrányba.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) égisze alatt működő Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) bűnrészességgel és manipulációval vádolta meg Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) tavaly áprilisban lemondott elnökét.

Az ITA-t novemberben kérte fel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), hogy vizsgálódjon Aján Tamás és további vezetők ügyében.

A tesztelő ügynökség többek között azt ellenőrizte, hogy a magyar sportdiplomata hivatali ideje alatt követett-e el szabálysértést, nevezetesen azzal, hogy doppingeseteket tussolt el.

Nicu Vlad ellen, aki jelenleg az IWF alelnöke és a román szövetség elnöke, ugyanezek a vádak, míg a török Hasszan Akkust - aki az európai szövetség első embere - hamisítással vádolja az ITA.

Az ITA vizsgálata alapján 29 olyan doppingvétség történt a múltban, amelyeket nem szankcionáltak, illetve az ezekhez kapcsolódó bizonyítékokat megsemmisítettek. A csütörtökön közétett eredmények szerint az adminisztrációs ellenőrzés hiánya, a nyilvántartási listák pontatlan vezetése és a kaotikus szervezeti felépítés mellett joghatósági hibák is közrejátszottak a szabálysértésekben, akárcsak a "közömbösség, a közvetlen hanyagság, a bűnrészesség és legrosszabb esetben a kirívó és szándékos leplezés".

Az IWF hangsúlyozta, hogy történelminek tekinti a mostani vizsgálatot, és teljes mértékben elkötelezett a korábbi vagy jelenlegi tisztviselők elleni szankciókban.

Michael Irani, az IWF jelenlegi elnöke jelezte: megdöbbentőnek tartja az ITA-jelentést, szerinte teljes árulást követtek el a sportággal szemben azok, akiket megbíztak a súlyemelés vezetésével.

Az ITA-val együttműködő WADA üdvözölte a jelentést. Witold Banka WADA-elnök kitért rá, hogy az általa vezetett szervezetet nagyon felháborították a feltárt esetek, és a WADA továbbra is szorosan együttműködik az ITA-val, valamint a bűnüldöző szervekkel, hogy segítsen kideríteni a sok éven át rejtegetett igazságokat.

A tesztelő ügynökség azt is vizsgálja, hogy indítható-e jogi eljárás Aján Tamás és a többiek ellen, és szankcionálható-e az IWF 82 éves ex-elnöke.

Aján Tamás, aki 2000 óta irányította az IWF-t, azután távozott az elnöki posztról, hogy doppingesetek leplezése mellett pénzügyi visszaélésekkel és szavazatvásárlással vádolták meg a Richard McLaren kanadai ügyvéd készítette jelentésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Ukrajna két amerikai vállalattal állapodott meg a számára létfontosságú 155 milliméteres tüzérségi lövedékek közös gyártásában – közölte csütörtökön Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter. Oroszország szervezetten szállított közel-keleti és észak-afrikai migránsokat a finn határhoz, hogy ezzel a hibrid háborús taktikával próbálja meg destabilizálni a NATO-országot. Úgy tűnik azonban, a terv kudarcot vallott, a bevándorlók Oroszországban maradtak, ezért most a haderőbe akarják felvenni őket – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet szerdai jelentése a BBC orosz szolgálata nyomán.  Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×