eur:
393.93
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Stephen Curryt, a Golden State Warriors (b), valamint LeBron James-t, a Los Angeles Lakers játékosát ábrázoló figurák kínai zászlókkal a kezükben egy pekingi kosárlabdaüzletben 2019. október 8-án. A Kínai Központi Televízió (CCTV) ezen a napon bejelentette, hogy felfüggeszti az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) előszezonjának közvetítését az országban. Az ügy hátterében az áll, hogy Daryl Morey, a Houston Rockets általános igazgatója négy nappal korábban megosztott egy képet a Twitteren (azóta már törölte), amiben a kínai kormány ellen tüntető hongkongi tömeg melletti kiállásra szólított fel.
Nyitókép: MTI/AP/Mark Schiefelbein

A kereskedelmi után itt a sportdiplomáciai háború Kínával

Hatalmas sportdiplomáciai háború bontakozott ki az NBA és Kína között. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint nem várható, hogy a dollármillárdos szerződéseket felbontják a felek.

Az NBA, az amerikai kosárlabda-bajnokság vezetői számára nagyon fontos a kínai piac – vélekedett Szabados Gábor sportközgazdász, miután az egyik amerikai klub, a Houston Rockets igazgatója, Daryl Morey kiállt hongkongi tüntetők mellett egy azóta már törölt Twitter-üzenetben. A poszt hatalmas sportdiplomáciai háborút robbantott ki, mivel a kínai sportvezetés azonnal jelezte, hogy minden szponzori kapcsolatot megszakít az NBA-vel. A kínai állami televízió (CCTV) bejelentette: felfüggeszti az NBA előszezonos mérkőzéseinek közvetítését.

A liga vezetői azóta folyamatosan jelezték, hogy a houstoni klubvezető csak magánvéleményét fogalmazta meg, és tiszteletben tartják a kínai állam véleményét.

„Sokak számára most derül ki, hogy az NBA számára mennyire fontos a kínai piac.

A globális sportmárkák folyamatosan terjeszkednek Ázsiában, és Kína egy óriási, szinte még feltáratlan piacot jelent. Egyre fizetőképesebb a kereslet. Kínában az NBA-nek több tévénézője van, mint amennyi az Egyesült Államok lakossága, vagyis meghatározó piacról van szó” - mondta az InfoRádiónak Szabados Gábor.

A sportközgazdász arról is beszélt, hogy tényleg megteheti-e a kínai állam, hogy a sportrajongók érdekei ellenére megszakítja a kapcsolatot a világ legjobb kosárlabdaligájával.

„Mindkét fél érdekei sérülnek. Az NBA óriási piacot veszíthet el, míg kínai nézők százmillió maradhatnak le az egyik kedvenc szórakozásukról. Mondhatjuk erre, hogy így működnek a diktatúrák.”

Szabados Gábor szerint lehetetlen megjósolni, hogy milyen következményei lehetnek még ennek a sportdiplomáciai háborúnak. Kína akár fel is rúghat mindent, és kiléphet a megállapodásból, de a sportközgazdász azt nevezte valószínűbbnek, hogy ez nem történik meg, és valamilyen háttéralku köttetik.

Ennek része lehet, hogy a Houston vezetőjét eltávolítják a klubtól.

A szakértő szerint azért is pikáns a helyzet, mert a szabadságjogokat tiszteletben tartó amerikai drukkereknek nem tetszik, hogy az NBA vezetői meghajolnak a kínai állam érdekei előtt, ahol a szabadságjogokat nem becsülik érdemben.

A botrány után a kínai túra hátralévő részére lemondták a játékosok médiakonferenciát. Ennek előzménye lehet az is, hogy a Japánban szereplő Houston két sztárjától, James Hardentől és Russell Westbrooktól a kínai ügyről akart kérdezni a CNN, de ezt végül nem engedték, egyszerűen elvették a mikrofont.

A Los Angeles Lakers és a kínai tulajdonban lévő Brooklyn Nets csütörtökön találkozott Kínban, majd szombaton visszavágót játszanak a dél-kínai Sencsenben, de ezeket a mérkőzéseket sem a kínai állami televízióban, sem pedig a Tencent kínai technológiai óriás tulajdonában lévő, élő közvetítéseket biztosító felületeken nem fogják tudni nyomon követni a kínai szurkolók. A két mérkőzés egyik kiemelt szponzora, a Vivo kínai mobiltelefongyártó még szintén kedden jelentette be, hogy felfüggeszti az együttműködését az NBA-vel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×