eur:
389.53
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Már a vb előtt megvizsgálták a vitatott nemű dél-afrikai futót

A Dél-afrikai Atlétikai Szövetség (ASA) elnöke beismerte, hogy már a berlini világbajnokság előtt is megvizsgálták a női 800 méteren aranyérmes Caster Semenya nemét, sőt, el is tanácsolták a vb-részvételtől.

A 18 éves dél-afrikai futó - aki hazájában azóta nemzeti hős lett - a "semmiből" tűnt elő három héttel az augusztusi vb előtt, és 1:56.72 perces idővel diadalmaskodott.

Férfias külseje, illetve mély hangja miatt azonban felmerült a gyanú, hogy esetleg hermafrodita, így a nemzetközi szövetség (IAAF) augusztus 19-én elvégeztette a kínos tesztet, melyek miatt edzője, Wilfried Daniels bejelentette visszavonulását.

"Elnézést, amiért eddig hallgattunk erről, hiba volt - jelentette ki Leonard Chuene ASA-vezető. - Csak Semenya magánszféráját akartuk védelmezni."

Mint kiderült, Pretoriában már augusztus 7-én nemvizsgálatnak vetették alá a sportolót, amelynek az eredményei még nincsenek meg, de Harold Adams csapatorvos a vb helyszínén azt tanácsolta, hogy inkább vonják vissza Semenya nevezését. Az IAAF két szakembere ráadásul azt javasolta a dél-afrikaiaknak, hogy sérülésre hivatkozva küldjék haza versenyzőjüket.

Gert Oosthuizen dél-afrikai megbízott sportminiszter lemondásra szólította fel Chuenét, akinek a eltávolításáról viszont csak az ASA végrehajtó bizottsága dönthet.

A nemzetközi szövetség november 20-án vagy 21-én dönt Semenya sorsáról, aki Pierre Weiss főtitkár szerint talán nem száz százalékig nő, és előnye is származhatott az esetleges interszexualitásából. Weiss nevek említése nélkül kifejtette, 2005 óta nyolc női sportoló nemét ellenőrizte az IAAF, és négyüket felszólította pályafutásának befejezésére.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×