eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

A 92. percben szerzett góllal jutott a BL-döntőbe a Barcelona

A 92. percben lőtt Andrés Iniesta-góllal, a Barcelona, idegenben szerzett találatával bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. Ez volt a mérkőzésen az első lövés, ami eltalálta Petr Cech kapuját. A Chelsea A 11. perctől, Michael Essien álomgóljával vezetett - de semmit sem ér vele.

Guus Hiddink, figyelembe véve, hogy Ricardo Carvalho és Joe Cole nem hadra fogható, a legjobb tizenegyét küldte pályára. Sőt, az sem biztos, hogy Alex gyengébb, mint a portugál, vagy, hogy a tavasszal legjobb chelsea-s formájába lendült Maloudával gyengültek volna a Kékek.

Hiddink a következő legénységet küldte pályára: Cech - Bosingwa, Alex, Terry, A. Cole - Essien, Ballack, Lampard, Malouda - Anelka, Drogba. Cserék: Hilario, Ivanovic, Di Santo, Mikel, Kalou, Belletti, Mancienne.

Pep Guardiola a középső védői, Carles Puyol és Rafa Márquez kényszerű hiányzása miatt átszervezte a csapatát. A három védő elé három védekező középpályást vezényelt, Xavi pedig a három csatár mögött helyezkedett el. Thierry Henry nem épült fel, a helyére ment előre Andrés Iniesta.  Barcelona: Valdes - Alves, Pique, Abidal - Toure, Busquets, Keita - Xavi - Messi, Eto'o, Iniesta. Cserék: Pinto, Cáceres, Gudjohnsen, Krkic, Sylvinho, Hleb, Pedro.

Óvatos játékkal telt az első tíz perc, aztán a tizenegyedikben robbant a bomba: Zinedine Zidane a 2002-es Bajnokok Ligája-döntőben a Bayer Leverkusennek lőtt csodagólját idézte Michael Essien találata. De, ha lehet, ez még látványosabb volt. Az ilyesmi után szokták zrikálni a gólszerzőt azzal, hogy vonuljon vissza, ilyet még egyet úgy sem tud lőni.

A ghánai 25 méterről, a magasra felpörgő labdát kapásból, iszonyatos erővel vágta Victor Valdés kapujának jobb felső sarkába.

A barcelonát megfogta a gól, a Chelsea támadásban maradt. A 25. percben Maloudát fellökte Daniel Alves a jobbhátvéd helyén, a tizenhatos vonalán - eldönthetetlen volt, hogy kívül, vagy belül. A norvég bíró szabadrúgást ítélt. Drogba szabadrúgását Valdés bravúrral kiütötte, majd a szöglet után Terry alig fejelt mellé.

Daniel Alves csúnya születésnapi ajándékot kapott Övrebö bírótól: egy sárga lapot, ami után már akkor kiderült, akárhogyan is alakul a mérkőzés, a brazil védő csak nézője lehet a római döntőnek.

Az eredmény kedvezően alakult a Chelsea számára, nem kellett rohanni előre, így nem kellett teret adni a Barcelona támadóinak. A katalánok csatárai pedig rendre fennakadtak a felállt védelmen. Egygólos hazai vezetéssel mentek pihenni a csapatok.

A második félidő első tíz percében a Barcelona birtokolta többet a labdát, de a Chelsea-nek volt nagyobb helyzete: Drogba még egy cselt is csinálhatott Anelka előkészítése után a tizenhatoosn belül, Piqué elszállt, a Barcelona reménye nem: Victor Valdés bravúrral, lábbal védte a lövést. A kpipattanóból előbb Lampard, majd Malouda is lőtt, utóbbi az oldalhálóba.

Eztán sem változott a játék képe, a Barcelona sokkal többet birtokolta a labdát, de alig akadt helyzete. A másik kapunál óriási csatát vívott a két elefántcsontparti, Yaya Touré és Drogba.

A 67. percben emberhátrányba került a Barcelona: Abidal lába összeakadt a kiugró Anelkáéval. A norvég bíró az utolsó emberként szabálytalankodó francia védőt kiállította.

A 72. percben a Chelsea átállt az egycsatáros játékra - a sérülésekkel kínlódó Didier Drogba helyére Juliano Belletti, az egykori Barcelona-játékos állt. Drogba nem volt boldog az edzői döntéstől.

A 83. percben Övrebo bíró nem akarta eldönteni a továbbjutást: továbbot intett, amikor Piqué kézzel ért a labdához a saját tizenhatosán belül.

A Barcelona rendületlenül ment előre, birkózott minden labdáért, a Chelsea szervezetten és jól védekezett. Egyetlen mozdulatot kivéve. A 92. percben Essien rosszul ért a labdához, a lecsorgó labdát Lionel Messi középre passzolta, s a tizenhatos vonalán kívül álló Iniesta óriási gólt lőtt.

A hátralévő percekben Ballack lövése után Eto'o kezéről pattant tovább a labda, jó indulattal lehetett mondani rá, hogy rálőtte a német a kameruni testére.

A Chelsea kiesett, Roman Abramovics gondolhatja, elátkozott a BL-nyerési vágya. Nehéz lenne megmondani, most volt-e nagyobb balszerencséje a Kékeknek, vagy a tavalyi, moszkvai döntő tizenegyes-párbajában.

Arról meg, hogy a norvég Övrebónak hányszor kellett volna büntetőt ítélnie az angoloknak, alkalmasint még csütörtökön is vitatkozni fognak. Szerintünk legalább kétszer. A Barcelona, ami a támadójátékát illeti, az idény leggyengébb teljesítményével jutott be a BL-döntőbe.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×